Pravni status Bitcoina i drugih kripto valuta značajno se razlikuje od zemlje do zemlje, dok u nekim zemljama uopće nije definiran  ili se učestalo mijenja. Neke zemlje su postavile ograničenja na način na koji se kripto valute mogu koristiti, a banke su svojim klijentima zabranile obavljanje transakcija kripto valutama. Druge zemlje su potpuno zabranile korištenje kripto valuta uz teške kazne za sve koji obavljaju kripto transakcije.

Zemlje sa najstrožim zabranama kripto valuta, prema podacima Euronewsa, su:

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Alžir

Alžir zabranjuje korištenje kripto valute nakon donošenja financijskog zakona 2018. koji je učinio nezakonitom kupnju, prodaju, korištenje ili držanje virtualnih valuta.

Bolivija

Postoji potpuna zabrana upotrebe kripto valuta u Boliviji od 2014. Bolivijska središnja banka izdala je rezoluciju o zabrani upotrebe kripto valuta.

Kina

Kina je uvodila sve ograničenja za kripto valute tijekom 2021. Kineski dužnosnici su u više navrata upozoravali stanovništvo da se drže podalje od tržišta digitalne imovine i snažno su ograničili rudarenje kripto valuta u zemlji, kao i razmjene kripto valuta u Kini i razmjenu s inozemstvom. Zamjenik direktora Ureda za zaštitu financijskih prava potrošača Narodne banke Kine (PBoC) Yin Youping nazvao je kripto valute špekulativnom imovinom i upozorio ljude da se zaštite. S druge strane PBoC želi biti jedna od prvih velikih središnjih banaka na svijetu koja će pokrenuti vlastitu digitalnu valutu (stabilcoin) i na taj način bi mogla pomnije pratiti transakcije u zemlji. U rujnu je PBoC je potpuno je zabranio transakcije kripto valutama u Kini.

Kolumbija

U Kolumbiji financijskim institucijama nije dopušteno korištenje kripto valuta. Superintendencia Financiera upozorila je financijske institucije 2014. godine da ne smiju “štititi, ulagati, posredovati ili upravljati operacijama virtualnog novca”.

Egipat

Egipatski Dar al-Ifta, primarno islamsko savjetodavno tijelo u zemlji, izdao je vjerski dekret 2018. godine, klasificirajući transakcije kripto valutama kao “haram”, nešto što je zabranjeno islamskim zakonom. Iako nisu obvezujući, egipatski bankovni zakoni pooštreni su u rujnu 2020. godine kako bi se spriječilo trgovanje ili promicanje kripto valuta bez dozvole središnje banke.

Indonezija

Banka Indonezija, državna središnja banka, izdala je propise o zabrani korištenja kripto valuta kao sredstva plaćanja od 1. siječnja 2018. godine.

Iran

Kako bi izbjegao najgori utjecaj ekonomskih sankcija, Iran se umjesto trgovini kripto valutama usmjerio na rudarenja kripto valuta kao značajan dio izvoznih prihoda.  Zbog toga državna Središnja banka zabranjuje trgovanje kripto valutama rudarenim u inozemstvu, a potiče trgovinu onima koje su rudarene u zemlji. Vlada u Teheranu potaknula je rudarenje bitcoina u zemlji poticajima.

Oko 4,5 posto svjetskog rudarenja kripto valuta odvija se u Iranu, što bi, prema analitičkoj tvrtki Elliptic, moglo donijeti prihod od preko 843 milijuna eura. Kako bi potaknuo rudarenje kripto valuta Iran je licenciranim rudarima ponudio jeftinu električnu energiju, uz uvjet da kripto valute prodaju Središnjoj banci. Nelicencirano rudarenje u Iranu troši više od 2 GW iz nacionalne mreže svaki dan, uzrokujući nestašice električne energije u zemlji.

Indija

Iako još nije zabranila kripto valute indijska vlada je sve neraspoloženije prema njima. Ranije ove godine razmatrao je kriminaliziranje posjedovanja, izdavanja, rudarenja, trgovanja i prijenosa kripto imovine. Taj je stav od tada ublažio jer državni zastupnici sada razmatraju niz novih propisa kako bi odvratili ulaganja u kripto imovinu, odnosno uvrštavanje i trgovanje na burzama samo digitalnim valutama koje je prethodno odobrila vlada.

Irak

Unatoč stalnim naporima vlasti da blokiraju njihovu upotrebu, kripto valute postaju sve popularnije u Iraku. Iračka središnja banka bila je posebno neprijateljski nastrojena, izdavši 2017. izjavu u kojoj zabranjuje njihovu upotrebu koja je i danas na snazi. Početkom 2021. Ministarstvo unutarnjih poslova regionalne vlade Kurdistana izdalo je slične smjernice za zaustavljanje posredovanja novca i mjenjačnica koje rukuju kripto valutama.

Nepal

Nepal Rastra banka proglasila je kripto valute ilegalnim od kolovoza 2017. godine.

Sjeverna Makedonija

Sjeverna Makedonija jedina je europska zemlja do sada koja ima službenu zabranu kripto valuta.

Rusija

Vlada Rusije donijela svoje prve zakone za reguliranje kripto valuta u srpnju 2020. godine u kojima je uvela oporezivanje njihovog posjedovanja i trgovanja.

Zakon iz siječnja 2021. godine zabranjuje ruskim državnim službenicima posjedovanje bilo kakve kripto imovine. U srpnju ive godine glavni državni tužitelj najavio je novi prijedlog zakona koji će policiji omogućiti da zaplijeni kripto valute za koje se smatra da su nezakonito dobivene navodeći njihovu upotrebu u podmićivanju.

Turska

Mnogi u Turskoj okrenuli su se kripto valutama jer je turska nacionalna valuta lira u stalnom padu vrijednosti. Zbog toga je korištenje kripto valuta u toj zemlji najviše u svijetu.  16. travnja 2021. godine Središnja banka Republike Turske donijela je uredbu o zabrani korištenja kripto valuta.

Vijetnam

Državna banka Vijetnama proglasila je da su izdavanje, opskrba i korištenje kripto valuta nezakoniti za plaćanja i da podliježu kaznama od 5.600 do 7.445 eura, no nema zabrane za posjedovanje kripto valuta i njihovu razmjenu. (grafika Elliptic, naslovna ilustracija PxHere)

Podijeli:

 

 

Vezane objave