Bitcoin je kontroverzan od svog početka 2009. godine, kao što su i ostale kripto valute koje su uslijedile nakon njega. Kritičari kripto valuta najčešće upozoravaju na njihovu volativnost, izloženost korištenju u različitim nezakonitim aktivnostima, ogromnu potrošnju električne energije za njihovo „rudarenje“, ali u nekim zemljama, posebice u onima u razvoju, kripto valute se nerijetko prihvaćaju kao „sigurna luka“ tijekom ekonomske krize.

Tako je El Salvador postao prva zemlja u svijetu u kojoj je bitcoin postala legalna valuta u rujnu 2021. godine, a sada slijedi Srednjoafrička Republika u koja je bitcoin kao valutu legalizirala u travnju ove godine. No, s druge strane u više zemalja uvedena su ograničenja ili potpune zabrane korištenja kripto valuta.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Pravni status bitcoina i drugih kripto valuta značajno razlikuje od zemlje do zemlje, a u nekima odnos prema kripto valutama tek treba biti pravno definiran ili se stalno mijenja. Dok većina zemalja ne čini korištenje kripto valuta nezakonitom, njihov status kao sredstva plaćanja ili robe varira s različitim regulatornim implikacijama. Neke zemlje su postavile ograničenja na način na koji se kripto valute mogu koristiti, a banke su svojim klijentima zabranile obavljanje transakcija kripto valutama. Druge zemlje su potpuno zabranile korištenje kripto valuta uz teške kazne za sve koji obavljaju kripto transakcije. Prema zadnjim podacima Euronewsa najrigoroznije zabrane kripto valuta su u slijedećim zemljama:

Alžir

Alžir zabranjuje korištenje kripto valuta nakon donošenja financijskog zakona 2018. godine koji je učinio nezakonitom kupnju, prodaju, korištenje ili držanje virtualnih valuta.

Bolivija

Postoji potpuna zabrana upotrebe kripto valuta u Boliviji od 2014. godine. Bolivijska središnja banka izdala je rezoluciju o zabrani upotrebe bilo koje kripto valute koja nije regulirana od strane neke zemlje ili ekonomske zone.

Kina

Kina je sve intenzivnije onemogućavala kripto valute tijekom 2021. godine. Kineski dužnosnici su u više navrata upozoravali svoje ljude da se drže podalje od tržišta digitalne imovine i snažno su ograničili rudarenje u zemlji, kao i razmjene valuta u Kini i inozemstvu.

Dana 27. kolovoza 2021. godine, Yin Youping, zamjenik direktora Ureda za zaštitu financijskih prava potrošača Narodne banke Kine (PBoC), nazvao je kripto valute špekulativnom imovinom i upozorio ljude da “zaštite svoje džepove”.

Napori da se potkopaju decentralizirane valuta izvan kontrole vlada i institucija – uglavnom se smatraju pokušajem kineskih vlasti da pokrenu svoju vlastitu e-valutu.

PBoC želi biti jedna od prvih velikih središnjih banaka na svijetu koja će pokrenuti vlastitu digitalnu valutu, te bi na taj način mogla pomnije pratiti transakcije svojih ljudi. 24. rujna 2021. godine, PBoC je potpuno je zabranio transakcije kripto valutama u zemlji.

Kolumbija

U Kolumbiji financijskim institucijama nije dopušteno olakšavati transakcije kriptovalutama. Superintendencia Financiera upozorila je financijske institucije 2014. godine da ne smiju “štititi, ulagati, posredovati ili upravljati operacijama virtualnog novca”.

Egipat

Egipatski Dar al-Ifta, primarno islamsko savjetodavno tijelo u zemlji, izdalo je vjerski dekret 2018. godine, klasificirajući transakcije kripto valutama kao “haram”, nešto što je zabranjeno islamskim zakonom. Iako nisu obvezujući, egipatski bankovni zakoni pooštreni su u rujnu 2020. godine kako bi se spriječilo trgovanje ili promicanje kripto valuta bez dozvole središnje banke.

Indonezija

Banka Indonesia, središnja banka zemlje, izdala je nove propise o zabrani korištenja kripto valuta, uključujući Bitcoin, kao sredstva plaćanja od 1. siječnja 2018. godine.

Iran

Kripto valute u Iranu imaju promjenljiv status. Kako bi izbjegao najgori utjecaj ekonomskih sankcija, Iran se okrenuo unosnoj praksi rudarenja kripto valuta kako bi financirao uvoz.

Iako Središnja banka zabranjuje trgovinu kripto valutama izrudarenim u inozemstvu, rudarenje kripto valuta u u Iranu se potiče. Kako bi kripto industrija procvjetala, Iran je licenciranim rudarima ponudio jeftinu energiju, ali zahtijeva da se sve izrudarene kripto valute prodaju Središnjoj banci. I uz takve mjere, nelicencirano rudarenje odvodi više od 2 GW iz nacionalne mreže svaki dan, uzrokujući nestašice struje. Zbog toga je iranska vlada bila uvela četveromjesečnu zabranu rudarenja kripto valuta do 22. rujna 2021. godine.

Oko 4,5 posto svjetskog rudarenja Bitcoina odvija se u Iranu, što bi, prema analitičkoj tvrtki blockchain Elliptic, moglo donijeti prihod od preko 843 milijuna eura.

Indija

Indija postaje sve neprijateljski raspoložena prema kripto valutama. Vlada je 23. studenoga 2021. godine objavila svoju namjeru da indijskom parlamentu predstavi novi zakon kojim bi se uspostavila nova digitalna valuta podržana središnjom bankom, kao i zabranila gotovo sve kripto valute. Ranije 2021. godine razmatrao je kriminaliziranje posjedovanja, izdavanja, rudarenja, trgovanja i prijenosa kripto imovine. Premijer Narendra Modi rekao je da želi osigurati da kripto valute “ne završe u pogrešnim rukama, što može pokvariti našu mladost”.

Irak

Unatoč stalnim naporima vlasti da blokiraju njihovu upotrebu, kripto valute postaju sve popularnije u Iraku. Iračka središnja banka bila je posebno neprijateljski nastrojena, izdavši 2017. godine izjavu u kojoj zabranjuje njihovu upotrebu koja je još na snazi. Početkom 2021. godine Ministarstvo unutarnjih poslova regionalne vlade Kurdistana izdalo je slične smjernice za zaustavljanje posredništva novca i mjenjačnica koje rukuju kripto valutama.

Kosovo

Iako držanje ili trgovanje imovinom kripto valuta još nije zabranjeno na Kosovu, vlada je početkom siječnja 2022. godine objavila zabranu rudarenja kripto valuta, okrivljujući rastuću energetsku krizu. Zemlja, koja je neovisnost stekla 2008. godine suočava se s povijesnim nestašicama električne energije s planiranim prekidima struje koji se sada uvode radi uštede energije. U daljnjem pokušaju suzbijanja rasipanja energije, ministar gospodarstva Atrane Rizvanolli najavio je dugoročnu zabranu rudarenja kripto valuta u zemlji. Policija je zadužena za provođenje zabrane, kao i za utvrđivanje lokacija rudarenja u cijeloj zemlji.

Nepal

Nepal Rastra Bank proglasila je Bitcoin ilegalnim od kolovoza 2017. godine.

Sjeverna Makedonija

Sjeverna Makedonija jedina je europska zemlja do sada koja ima službenu zabranu kripto valuta.

Rusija

Rusija ima poprilično nejasnu regulativu kripto valuta, što je dodatno zakomplicirala njezina invazija na Ukrajinu. Iako kripto valute nisu zabranjeno u Rusiji, donedavno se vodio sukob protiv njegove upotrebe. Sada se na njega gleda kao na izlaz koji pomaže zemlji da izbjegne teške financijske sankcije koje je nametnuo Zapad.

Rusija je donijela svoje prve zakone za reguliranje kripto valuta u srpnju 2020. goidine, koji su po prvi put označili kripto valutu kao imovinu koja podliježe oporezivanju. Zakon, koji je stupio na snagu u siječnju ove godine, također zabranjuje ruskim državnim službenicima posjedovanje bilo kakve kripto imovine. Ruski predsjednik Vladimir Putin u više je navrata povezivao kripto valute s kriminalnim aktivnostima, pozivajući na veću pozornost posebno na prekogranične kripto valute.

U srpnju je glavni tužitelj najavio novi prijedlog zakona koji će policiji omogućiti da zaplijeni kripto valute za koje se smatra da su nezakonito dobivene navodeći njihovu upotrebu u podmićivanju. Međutim, kao treće najveće svjetsko rudarsko središte prema podacima sa Sveučilišta Cambridge, postoji bojazan da bi Rusija sada mogla prihvatiti kripto valute i iskoristiti svoje prirodne resurse za iskorištavanje rudarenja kripto valuta umjesto da ih zabranjuju.

Turska

Mnogi u Turskoj okrenuli su se kripto valutama kada je turska lira počela prije nekoliko godina gubiti na vrijednosti. Uz neke od najviših razina korištenja kripto valuta u svijetu, reguliranje kripto imovine od Vlade je prošle godine ubrzano jer je inflacija dosegla vrhunac. 16. travnja 2021. godine Središnja banka Republike Turske donijela je uredbu o zabrani korištenja kripto valuta, izravno ili neizravno, za plaćanje roba i usluga. Sljedećeg dana turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izdao dekret da se kripto razmjenjuje na popis tvrtki koje podliježu pravilima protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Vijetnam

Državna banka Vijetnama proglasila je da su izdavanje, opskrba i korištenje kripto valuta nezakoniti kao sredstvo plaćanja i da podliježu kaznama u rasponu od 5.600 do 7.445 eura. Međutim, vlada ne zabranjuje trgovanje kripto valutama ili njihovo posjedovanje kao imovine. (ilustracija Wikimedia)

Podijeli:

 

 

Vezane objave