Ugovor o nabavi novog petascale superračunala EuroHPC potpisali su Europsko zajedničko poduzeće za računalstvo visokih performansi (EuroHPC JU), portugalska Zaklada za znanost i tehnologiju (Fundação para a Ciência e Tecnologia  FCT), i odabrani dobavljač Fujitsu.

Novi HPC sustav koji će se nalaziti u Portugalu zvat će se Deucalion. To će biti superraračunalo sposobno za vrhunske performanse od 10 petaflopsa ili 10 milijuna milijardi izračuna u sekundi. Stroj će koristiti tehnologiju zasnovanu na ARM-u – Fujitsu A64FX CPU koji također koristi trenutno najbrže superračunalo na svijetu Fugaku.

Deucalion će biti instaliran u nedavno stvorenom Minho Advanced Computing Center (MACC) portugalske Zaklade za znanost i tehnologiju (FCT) koji je jedan od četiri operativna napredna računalna centra u Portugalu koji koordinira FCT. ), Superračunalo Deucalion će biti instaliran u uskoj suradnji s općinom Guimarães i Sveučilištem Minho (Universidade do. Minho), na sjeveru Portugala, kao dio potpuno održive računalne infrastrukture s ciljem promicanja novih napretka u digitalne i zelene tranzicije, zajedno s novim poticajem za regionalnu koheziju i koji će predstavljati 50 milijuna eura ukupnih ulaganja.

Deucalion će pružiti jedinstven i inovativan kontekst za demonstriranje zelenih računalnih načela u Europi i širom svijeta iskorištavanjem potpuno održive infrastrukture, sufinancirane od nacionalnih znanstvenih fondova, europskih strukturnih fondova dodijeljenih sjeveru Portugala i portugalskog Fonda za potporu inovacijama i razvoju.

Fond za energetsku učinkovitost (u nadležnosti Ministarstva za okoliš i klimatsko djelovanje)

osigurati će da se čitav rad superračunala temelji na obnovljivim izvorima energije, bilo izravnom proizvodnjom električne energije iz solarnih i vjetrenih tehnologija u logici samopotrošnje, bilo kombiniranjem sa sustavima za pohranu. Kroz Fond za potporu inovacijama i Fond za energetsku učinkovitost promovirat će se Deucalionova dekarbonizacija, pružajući tako primjer za superračunala i podatkovne centre budućnosti.

Deucalion  je sedmo superračunalo pridruženo mreži EuroHPC-u. Korisnici EuroHPC-a dobit će od ovog najnovijeg superračunala gdje god se nalazili u Europi. Pomoći će ubrzati dijagnozu i liječenje bolesti odnosno personaliziranu medicinu, dizajn lijekova i materijala bioinženjeringa, promatranje Zemlje, bolje predvidjeti vremenske uvjete… Takav vrhunski sustav također će podržati našu ambiciju da Europu učinimo globalnim liderom u HPC-u.

EuroHPC JU će pridonijeti s 6,95 milijuna eura za troškove Deucaliona u ukupnom ulaganju od preko 20 milijuna eura u sljedeće tri godine. Očekuje se da će ovo novo računalo biti u pogonu početkom 2022. godine.

Deucalion će nadopuniti mrežu superračunala EuroHPC-a LuxProvide (Luksemburg), IZUM (Slovenija), IT4Innovations Nacionalni superračunski centar (Češka) i Sofiatech (Bugarska), CSC – IT centar za znanost (Finska), CINECA (Italija) i Barcelona superračunalni centar (Španjolska).

Podijeli:

 

Vezane objave