Češki regulator telekomunikacija (Český telekomunikační úřad) najavio je završetak aukcije frekvencijskog opsega od 700 MHz i 3,4-3,6 GHz. Regulator je izjavio da je pet ponuđača dobilo licence plativši za njih ukupno 211 milijuna eura. Unatoč iočekivanjima vlade u Pragu za interes za 5G frekvenciju četvrtog telekoma O2, T-Mobile i Vodafone dobili su većinu dostupnih frekvencija.

Svaki od telekoma dobio je spektar u opsegu od 700 MHz, koji će koristiti za postavljanje nacionalnih mreža. O2 je nabavio blok od 2 × 10 MHz, uvjetovan uspostavom hitnih i sigurnosnih usluga, kao i ponudom nacionalnog roaminga.

U frekvencijskom opsegu 3,4-3,6 GHz, blokove od 20 MHz dobili su 02 i CentroNet s obvezom podrške industrijskim korisnicima za Industriju 4.0.

Regulator je u frekvencijskom opsegu 3,4-3,6 GHz licence još dodijelio i Vodafoneu, T-Mobileu i Nordic Telecomu dok PODA i Sev.en Innovations nisu dobili licence.

Početkom listopada ove godine Vodafone Češka započeo je s uspostavom NSA 5G mreže u gradovima Prag, Brno, Usti nad Labem, Jesenik i Karlovy Vary, koristeći tehnologiju Dynamic Spectrum Sharing. O2 pokrenuo je 5G usluge u srpnju ove godine u odabranim dijelovima Praga i Kolina koristeći opseg od 3,7 GHz. Češki T-Mobile početkom studenog također je počeo s uspostavom 5G mreže u gradovima Prag i Brno, također koristeći tehnologiju Dynamic Spectrum Sharing.

Krajem listopada ove godine češki telekomunikacijski operater CETIN, dio investicijske grupe PPF, u čijem je vlasništvu 81 posto O2 Češka, najavio je da će za 5G mrežu koristiti tehnologiju Ericssona.

Podijeli:

 

Vezane objave