okrugli-stol1

Završio je drugi i posljednji dan ovogodišnje konferencije Advanced Technology Days 12 koju je posjetilo najveći broj sudionika do sada, te je ponudila najveći broj predavanja te domaćih i stranih predavača.

Centralni događaj drugog dana bio je okrugli stol na temu „Što nam povijest IT-a može reći o tehnologijama budućnosti?“ gdje su sugovornici Draško Ivanišević iz Microsofta, Luka Manojlović iz MA-NO, Domagoj Pavlešić iz Dizzy.hr i Vedran Vučetić iz SPAN-a zajedno su s moderatorom Tomislavom Tipurićem iz Microsofta diskutirali o utjecajnim tehnologijama koje su u potpunosti mijenjale tijek razvoja IT-a. Cloud, mobilnost, IoT i slične moderne krilatice bile su glavna i jasna preokupacija svih sudionika okruglog stola.

Draško Ivanišević je naglasio kako je uobičajeno da tehnologija nakon što je deset godina bila na tržištu doživljava šire prihvaćanje. “O tome dovoljno govore primjeri Google-a koji je kapitalizirao web početkom 21. stoljeća bez obzira što se web pojavio već radnih 90-ih te Amazona koji je prvi predstavio cloud još 2006., no tek danas svjedočimo procvatu clouda, dakle 10-ak godina poslije. Smatram da će se u budućnosti tehnološka rješenja bazirati na cloudu i IoT-u”.

Vedran Vučetić je naglasio kako u posljednjih 10-ak godina nema velikih inovacija, uz eventualnu iznimku virtualizacije, dok je sve ostalo novi model nečeg postojećeg, a Domagoj Pavlešić je razjasnio kako pri razvoju tehnologije treba razlikovati dvije vrste developera. “One koji kreiraju tehnologiju te one koji na toj tehnologiji razvijaju daljnja rješenja, odnosno koriste gotove servise, kontejnere i sl.  U Hrvatskoj je danas malo developera koji stvaraju tehnologiju, što je razumljivo jer u Hrvatskoj ne postoje veliki razvojni centri i nismo veliko tržište, a s druge strane ima niz firmi koje razvijaju aplikacije, CRM-ove i sl.”.

Govoreći o rasprostranjenosti clouda, Luka Manojlović je rekao kako hibridni cloud, iako je sjajno rješenje, još nije u potpunosti zaživio. “Još uvijek firme upotrebljavaju postojeći hardver i tek se sada interesiraju za rješenja u cloudu, primjerice Azure, koja su vrlo korisna i upotrebljiva, a posebice je važno što se rješenja kao što su big data, napredna analitika i pretraživanje ne mogu pružiti putem on premise rješenja već isključivo u cloudu”.

Glavni zaključak okruglog stola jest da u današnje vrijeme puno različitih ideja i prototipova, koji u vrijeme svoga nastanka nisu imali značajniju primjenu, danas, zbog velikog povećanja količine računalne snage koju je donio cloud, zapravo postaju mainstream i dostupne su svima. Takva kretanja očekuju se i u budućnosti gdje bi tehnologija trebala postati nevidljiva i omogućiti svima da se entuzijastično bave onime što im je zapravo bitno za njihov posao i privatni život.

Među zanimljivijim predavanjima Konferencije bilo je predavanje Igora Pavlekovića iz Microsofta koji je dva tjedna nakon svjetske premijere predstavio moderan alat za suradnju unutar timova pod nazivom Microsoft Teams. To je sustav koji integrira dosadašnje kolaboracijske tehnologije uključene u Office 365 pakete, a omogućava pristup podacima, razmjenu informacija, održavanje sastanaka i komunikaciju korištenjem jednog integriranog sustava. Zahvaljujući tehnologijama smještenima u oblaku, Microsoft Teams je već danas dostupan svim korisnicima Office 365 paketa usluga.

Najposjećenije predavanje, s više od 200 sudionika, bilo je predavanje Sandera Berkouwera, MVP, na kojem se moglo čuti kako virtualizirati domenski kontroler u Microsoft Azureu. Predavanje je dobrim dijelom bilo fokusirano na samu sigurnost virtualiziranog domenskog kontrolera te su također predstavljene prednosti domenskog kontrolera kreiranog na taj način, kao i fleksibilnost, skalabilnost i brzina kreiranja novog domenskog kontrolera.

sander-berkouwer-2
Sander Berkouwer, MVP

Dodatno, Goran Medić iz Microsofta Hrvatska predstavio najnoviji servis na Microsoft Azureu pod nazivom Windows Defender Advanced Threat Protection koji je trenutačno u beti. Servis prikuplja informacije s klijentskih računala i analizira informacije bez utjecaja na njih te daje preporuke i akcije za zaštitu osobnih podataka. Bartolomiej Zass predstavio je najnovije karakteristike servisa Azure Web Apps od kojih je najvažnije istaknuti najnovije servise Web Apps, potpuno upravljanu računalnu platformu, optimiziranu za smještanje web aplikacija u oblak i baziranu na Linuxu.

Na kraju događaja, direktor Konferencije Filip Glavota je zaključio:

 „Ovogodišnja Konferencija nadmašila je naša očekivanja po pitanju posjećenosti. Raznolikost predstavljenih naprednih tehnoloških tema pozicionira ovu Konferenciju na centralno mjesto za IT stručnjake svih profila, a dobivenu inspiraciju sudionici već sutra mogu iskoristiti u svom poslovanju i razvoju najnaprednijih tehnoloških rješenja u oblaku, jer više nije pitanje treba li koristiti oblak, već kako. Vjerujemo da smo dali odgovor na to pitanje i probudili kreativnost te ujedno pokazali kako je Microsoft pouzdan partner koji će uvijek pružiti dodatnu vrijednost. S nestrpljenjem očekujemo vidjeti kako će sudionici dobivene ideje na Konferenciji pretočiti u svoje proizvode, na oduševljenje svojih korisnika“.

Podijeli:

 

Vezane objave