Vijeće Europske unije donijelo je Uredbu o slobodnom protoku neosobnih podataka, zakonski akt koji je Europska komisija predložila u okviru strategije jedinstvenog digitalnog tržišta.

Cilj Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o okviru slobodnog protoka neosobnih podataka u Europskoj uniji je postizanje konkurentnijeg i integriranog tržišta EU za usluge pohrane i / ili prerade podataka i aktivnosti. To znači smanjiti broj i raspon ograničenja lokalizacije podataka, povećati pravnu sigurnost; olakšati prekograničnu dostupnost podataka u svrhu regulatorne kontrole; poboljšati uvjete pod kojima korisnici mogu prebacivati pohranu podataka i / ili obrađivati pružatelje usluga ili vratiti svoje podatke natrag u svoje IT sustave; povećati povjerenje i sigurnost prekogranične pohrane i / ili obrade podataka.

„Digitalnog gospodarstva i društva nema bez podataka, a donošenjem uredbe dovršen je još jedan stup jedinstvenog digitalnog tržišta. Prilike koje nude digitalni napredak i tehnologije kao što su umjetna inteligencija i superračunala Europa može najbolje iskoristiti samo ako postoji slobodan protok podataka. Ono što je za osobne podatke već ostvareno Općom uredbom o zaštiti podataka novom će se uredbom sada postići i za neosobne podatke: slobodan i siguran protok unutar Europske unije“, rekao je potpredsjednik Komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel istaknula je kako je usvajanjem Uredbe Europski parlament jasno poručio europskim poduzećima: svejedno je gdje u EU-u čuvate i obrađujete podatke – ograničenja lokalizacije u državama članicama stvar su prošlosti.

Nova bi pravila trebala snažno potaknuti europsko podatkovno gospodarstvo jer će mnogim europskim novoosnovanim, malim i srednjim poduzećima omogućiti da inovacijama u prekograničnom pristupu podacima stvaraju i nude nove usluge. Samo do 2020. godine to bi moglo značiti rast BDP-a EU-a za 4% ili 739 milijarda eura.

Zajedno s Općom uredbom o zaštiti podataka, Uredba o slobodnom protoku neosobnih podatka omogućit će EU-u da u cijelosti iskoristi potencijal sadašnjeg i budućeg globalnog gospodarstva temeljenog na podacima.

Nakon izglasavanja Uredbe u Europskom parlamentu ona će na snagu će stupiti do kraja godine. Od službenog donošenja države članice imat će šest mjeseci za primjenu novih pravila.

Uredba o slobodnom protoku neosobnih podataka ne utječe na primjenu Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) jer se ne odnosi na osobne podatke. Zajedno će, međutim, te uredbe omogućiti slobodan protok podatka – osobnih i neosobnih – te tako stvoriti jedinstven europski podatkovni prostor. U slučaju mješovitih skupova podataka na osobne će se podatke primjenjivati odredba Opće uredbe o zaštiti podataka kojom se jamči slobodan protok osobnih podataka, a na neosobne podatke načelo slobodnog protoka neosobnih podataka.

Podijeli:

 

Vezane objave