Prva verzija AppleaGooglea višeplatformskog API-ja za praćenje kontakata trebao bi biti dostupan programerima od sljedećeg tjedna, doznalo se iz razgovora između izvršnog direktora Applea Tima Cooka i europskog povjerenika za unutarnje tržište Thierryja Bretona, objavio je Les Echos. Izvršni direktor Applea rekao da će 28. travnja biti objavljen API-ja za praćenje kontakata dostupan softverskim programerima koji grade aplikacije za javne zdravstvene agencija.

Apple i Google objavili su da rade na sustavu za praćenje kontakata, koji funkcionira preko iOS-a i mobilnog uređaja Android (za verzije 6.0 Marshmallow ili novije), 10. travnja i detaljno su objasnili kako će mreža za prijavu koristiti nasumične identifikacijske brojeve koji nisu vezani za stvarne identifikacijske podatke korisnika za komuniciranje potencijalnih kontakata s pojedincima s potvrđenom pozitivnom dijagnozom covid-19. To je decentralizirani sustav koji nikada ne prikuplja nikakve geografske podatke u cilju očuvanja privatnosti pojedinca, a Apple i Google odlučili su surađivati ​​na projektu kako bi sve aplikacije izgrađene za njegovo korištenje imale najveći mogući domet u pogledu korisničke baze.

Izgradnja sustava za traženje kontakata odvija se u dva dijela: Prvo, API se stavlja na raspolaganje programerima. Ta faza prvobitno je bila najavljena za sredinu svibnja, ali su Apple i Google ubrzali rad zbog hitnosti situacije s pandemijom u svijetu.

Drugi dio plana je razvoj aplikacija za traženje kontakata za oba operativna za pametne telefone (Android i iOS). Apple i Google pojasnili su kako će budući korisnici preuzimanje aplikacija zatražiti od svojih lokalnih vlasti kako bi mogli dobivati informacije iz pouzdanog izvora.

Nakon što su u Europskom parlamentu usvojene detaljne smjernice za države članice kako najbolje razviti i primijeniti aplikacije za praćenje kontakata kao dio jedinstvenog europskog pristupa za uporabu tehnologije za ublažavanje ograničenja zatvaranja covid-19 Europska komisija zatražila je od Applea i Googlea uklanjanje svih aplikacije iz njihovih online trgovina odnosno iz iz App Storea i Google Play Storea za traženje kontakata koje ne udovoljavaju EU pravilima privatnosti podataka.

Smjernice je razvila je EU mreža e-zdravlja uz potporu Europske komisije. Usto što aplikacije trebale biti u potpunosti u skladu s EU pravilima o zaštiti podataka i privatnosti, biti odobrene od mjerodavnih nacionalnih zdravstvenih organizacija, zasnivati ​​se na anonimnim podacima i trebale bi nastojati iskoristiti najnovija tehnološka rješenja za jačanje privatnosti, kao što je bluetooth tehnologija. Zahtjeva se da aplikacije za praćenje kontakata moraju biti privremene i dobrovoljne naravi, s “automatskim i lakim deinstaliranjem, uključujući brisanje svih preostalih osobnih podataka i podataka o blizini, čim kriza završi”.

Podijeli:

 

Vezane objave