Google je u službeno informirao  Europsku komisiju o planu za kupnju tehnološke tvrtke za nosive uređaje u sektoru zdravlja i fitnessa iz San Francisca Fitbita.

Europski regulator mora do 20. srpnja odlučiti može li se nastaviti proces preuzimanja, odnosno bi li takvo preuzimanje narušilo tržišnu konkurenciju u Europskoj uniji.

Nevladina organizacija za zaštitu podataka iz Velike Britanije Privacy International poziva Europsku komisiju da blokira Googleovo planirano preuzimanje Fitbita, tvrdeći da tehnološki gigant nema jasan odnos prema prikupljanju i korištenju osobnih podataka. Organizacija upozorava kako bi preuzimanje omogućila Googleu “snimanje ogromnog broja osjetljivih zdravstvenih podataka koji će ojačati njegovu digitalnu dominaciju”.

“Ako EU odobri sporazum, to će omogućiti da se naši najintimniji podaci koriste za dobit tehnološkog giganta koji je samo u 2018. godini uprihodio više od 71 milijardu eura od ciljanih reklame za korisnike”, upozorava Privacy International.

Nosivi uređaji Fitbita prikupljaju podatke poput broja napravljenih koraka, brzinu otkucaja srca, kvalitetu sna korisnika, a takvi podaci imaju visoku razinu zaštite u EU. Iz Privacy Internationala upozoravaju da bi Googleu takvi podaci poslužili za osobnije profiliranje korisnika te omogućilo preciznije usmjeravanje oglašavanja te puno veću dobit. I europska organizacija potrošača BEUC u izjavi iz svibnja navodi da ako Google prikupi podatke o korisnicima dobivene uporabom nosivih uređaja Fitbit stvara tržišni monopol te da neće biti dodatno narušeno digitalno tržište nego će u pitanje biti dovedeni povjerljivi zdravstveni podaci građana Europe.

Iz Googlea su pak ustvrdili kako neće koristiti zdravstvene korisničke podatke za ciljano oglašavanje.

Google je pod istragama i u SAD zbog monopola tako što je američki

kongresmen David Cicilline, koji također predsjeda antitrustovskim pododborom, zatražio hitnu i temeljitu istragu preuzimanje Fitbita od Googlea kad je prvi put najavljeno u studenom. Googleovu tržišnu dominaciju za sada u SAD istražuju Kongres, Ministarstvo pravosuđa i 50 američkih država. (ilustracija Privacy International, fotografija pxhere)

Podijeli:

 

Vezane objave