U Zagrebu je puštena u rad prva u Hrvatskoj bazna stanica za upotrebu s tehnologijom interneta stvari (Internet of Things IoT). Bazna stanica je proizvod tvrtke Sigfox čija se tehnologija temelji na visokoj troškovnoj učinkovitosti i niskoj potrošnji energije, budući da ne služi za telefoniranje i surfanje Internetom, već omogućuje jednostavnu i izravnu vezu za povezivanje stvari.

Ta usluga ne koristi postojeću telekomunikacijsku infrastrukturu već gradi vlastitu mrežu i donosi nove mogućnosti koje će biti svima na raspolaganju kako bi ih koristili za vlastita rješenja. Postavljanjem bazne stanice započela je izgradnja nacionalne IoT mreže koju u Hrvatskoj predvodi tvrtka IoT NET Adria. U iduće dvije godine, planirana je uspostava kompletne mreže od dvjestotinjak baznih stanica koje će pokrivati čak 96% stanovništva Hrvatske.

„Sigfox tehnologija i njezina primjena u Hrvatskoj omogućuju sudjelovanje na globalnom IoT tržištu. Naime, rješenja koja budu razvijena u Hrvatskoj vrlo će se lako moći primijeniti bilo gdje u svijetu gdje postoji Sigfox mreža. Stoga je naša želja da se što veći broj hrvatskih tvrtki, startupova i inovatora uključi u ovaj projekt kako bi  ponudili vlastita rješenja za senzore, uređaje, aplikacije i IoT alate“, rekao je Predsjednik Uprave IoT NET Adria Bruno Crnički.

Poseban naglasak prilikom predstavljanja IoT usluge stavljen je na mogućnosti koje IoT nudi u domeni komunalnih usluga i pametnih gradova te na mogućnosti što ih pruža nacionalna standardizacija tih rješenja. Primjerice, sustav može obuhvaćati kontejnere s ugrađenim senzorima koji u realnom vremenu javljaju koliko je spremnik pun, nakon čega sustav samostalno planira i predviđa najbolji raspored odvoza, što u konačnici rezultira uštedom vremena, resursa i sredstava, naglasio je Crnički.

Podijeli: