Poziv za Obzor 2020. Izgradnja budućnosti s niskim udjelom ugljika i klimatskih promjena: Istraživanje i inovacije u potpori europskom zelenom dogovoru s ukupnim indikativnim proračunom od 983 milijuna eura otvoren je za prijave s rokom 26. siječnja 2021. godine, objavila je  Europska agencija za GNSS (GSA).

#EUSpace i njegova zajednica poduzetnika i inovatora u tome će igrati ključnu ulogu, integrirajući svemirsku inteligenciju u usluge i programe koji će podržati Europu i postizanje ambicioznih ciljeva Zelenog sporazuma Europske unije.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Posljednjih godina EUSpace je omogućio stvaranje, razvoj i usvajanje širokog spektra usluga i aplikacija za ublažavanje utjecaja na okoliš i smanjenje emisija, poboljšanje optimizacije resursa i poboljšanje kapaciteta za sprečavanje i odgovor na krize.

11 tematskih područja

Pokrenuta od strane Europske komisije u okviru Poziva za zeleni dogovor, 11 tematskih područja traži ništa manje nego rješenja koja su sigurna za budućnost i usmjerena su na klimatski neutralnu Europu do 2050. godine:

Područje 1: Povećavanje klimatskih ambicija: međusektorski izazovi

Područje 2: Čista, pristupačna i sigurna energija

Područje 3: Industrija za čistu i kružnu ekonomiju

Područje 4: Energetski i energetski učinkovite zgrade

Područje 5: Održiva i pametna mobilnost

Područje 6: Farma do račvanja

Područje 7: Bioraznolikost i usluge ekosustava

Područje 8: Bez zagađenja, okoliš bez otrovnih tvari

Područje 9: Jačanje našeg znanja u znak podrške Europskom zelenom dogovoru

Područje 10: Osnaživanje građana za prijelaz prema klimatski neutralnoj, održivoj Europi

Područje 11: Međunarodna suradnja

Programi EU Kopernik, Galileo i EGNOS

Neka od tematskih područja s određenim referencama na upotrebu satelita i vodeće programe EU Kopernik, Galileo i EGNOS uključuju:

Područje 1: Sprječavanje i suzbijanje ekstremnih šumskih požara integracijom i demonstracijom inovativnih sredstava

Novi kontekst ekstremnih šumskih požara zahtijeva ubrzanje prelaska na primjenu cjelovitijeg pristupa gospodarenju vatrom istraživanjem, demonstracijom i primjenom inovativnih sredstava i metoda prilagođenih ekstremnom ponašanju šumskih požara, poput boljih tehnika, modela, rješenja i mogućnosti za sprečavanje, predviđanje, praćenje i suzbijanje šumskih požara i ublažavanje njihovog utjecaja, uključujući bolje tehnologije, opremu i sustave za podršku odlučivanju za osobe koje prvi reagiraju.

Područje 4: Izgradnja i obnova na energetski učinkovit način

Uz sve veći fokus na građevinski sektor s obzirom na potpunu dekarbonizaciju do 2050. godine, izgrađeno okruženje ostaje strateška domena za istraživanje i razvoj. Prijedlozi predani u ovom području trebali bi ciljati na održive i visoko energetski učinkovite dizajne zgrada prilagođene lokalnom okruženju i klimatskim uvjetima, uključujući aktivno-pasivna rješenja za omotač zgrade, s digitalnim i EGNSS metodama projektiranja i gradnje, pametnim praćenjem i praćenjem procesi izgradnje i obnove (npr. modeliranje informacija o zgradama, digitalni blizanci i proširena stvarnost, robotika itd.)

Područje 5: Održiva i pametna mobilnost – Zelene zračne luke i luke kao multimodalna čvorišta za održivu i pametnu mobilnost

U zrakoplovstvu je to područje primjena inovativnih digitalnih i satelitskih rješenja temeljenih na EU-u, uključujući nove alate i mehanizme za optimizaciju prometa za multimodalni pristup, putničke i teretne tokove u i iz zračne luke, kao i između zračnih luka, olakšavajući pristup zračnoj luci i smanjenje prometa od / do grada ili drugih čvorova.

U lukama se traže pilot aktivnosti kojima će se prikazati pozitivni učinci digitalizacije na okoliš (uključujući satelitska rješenja EU-a), posebno s čistim (npr. Elektrificiranim / vodikom) povezanim i automatiziranim vozilima i dizalicama, kao i inteligentnim lučkim sustavima i dinamičkim protoci brodskog prometa radi poboljšanog usmjeravanja i rasporeda, kako bi se smanjilo vrijeme broda u luci, omogućujući učinkovite i automatizirane logističke lance i multimodalne međusobne veze. Više na Poziv za zeleni sporazum EU Horizon 2020.

Područje 6: Od farma do stola – Ispitivanje i pokazivanje sistemskih inovacija kao podrška strategiji od farme do stola

Pozivaju se prijedlozi protiv „Ispitivanja i pokazivanja sistemskih inovacija kao podrška strategiji od farme do stola“, donoseći najprikladniju kombinaciju inovacija, poput novih, digitalnih i svemirskih tehnologija korištenjem podataka i usluga EGNSS-a i Kopernika, novih modeli poslovanja i lanca opskrbe, novi modeli upravljanja, ekološke i socijalne inovacije uzimajući u obzir regionalni i sektorski kontekst (okoliš, socioekonomski, kulturni) i potrebe, kako za proizvodnjom, tako i za potrošnjom. Više na Europski zeleni dogovor.

Pripreme za natječaj

Poziv za H2020 poziva GNSS industriju, poduzetnike, mala i srednja poduzeća, sveučilišta, organizacije i javna tijela da istraže kako sinergije među svemirskim programima EU-a mogu poboljšati zelena rješenja, više klimatski neutralne rezultate i povećati otpornost Europe.

Webinar koji će se održati 8. listopada, uz suorganizaciju GSA i Europska komisija će dati pregled prioriteta poziva i mogućnosti primjene i područja koje će biti uzete u obzir za financiranje iz raspoloživo 983 milijuna eura.

Također, zainteresirani se mogu pridružiti sesijama za usklađivanje natječaja koje su organizirane radi uvođenja poziva za podnošenje prijedloga Zelenog sporazuma, predstavljanja uvida i očekivanja, istovremeno nudeći jedinstveno međunarodno iskustvo umrežavanja kako bi se steklo pobjedničko partnerstvo budućnosti.

Podijeli:

 

 

Vezane objave