Od PlayStationa do Porschea, mnoge potrošačke proizvode pogodila je nestašica čipova koja je počela gušiti globalnu ekonomiju 2020. godine, a traje i dalje s neizvjesnim završetkom. Oporavak tržišta će biti dugotrajan i skup. Naime, lanac nabave poluvodiča poprilično je složen. Prema podacima Global Semiconductor Alliancea za 2020. godinu, komponente za poluvodiče mogu putovati više od 50.000 kilometara i prijeći više od 70 međunarodnih granica prije nego što čip konačno dođe do krajnjeg kupca. To je kompliciran globalni ekosustav, s nekim točkama u toj mreži koje su kritično važne. Jedna ključna točka ranjivosti je Nizozemska, gdje lider u fotolitografiji ASML Holding proizvodi jedini ekstremno ultraljubičasti (EUV) litografski strojevi u svijetu. Drugi je Tajvan, gdje tri tvrtke proizvode preko 90 posto najnaprednijih svjetskih (5-nanometarskih i 7-nanometarskih) poluvodiča.

komponente za poluvodiče mogu putovati više od 50.000 kilometara i prijeći više od 70 međunarodnih granica prije nego što čip konačno dođe do krajnjeg kupca, izvor https://spectrum.ieee.org/global-chip-shortage-charts

Problemi počeli i prije pandemije

Industrija poluvodiča oduvijek je bila ciklična, prolazila je kroz prezasićenost i nestašicu dok je tržište osobnih računala, a potom i kućne elektronike i pametnih telefona, pratila neizvjesnost složenog ekosustava poluvodiča. I prije pandemije covid-19 2020. godine tržište je bilo neizvjesno. Još u ljeto 2019. godine proizvodnja u tvornicama poluvodiča bila je napregnuta zbog rastućih narudžbi za kućanske aparate i sve sofisticiranije sustave automatiziranja vožnje i digitalnim povezivanjem u vozilima.

opterećenost proizvodnje u tvornicama poluvodiča, programirano na 80% kapaciteta u redovnim uvjetima, pod pritiskom je od prije pandemije covid-19

Već je prije pandemije potražnja za poluvodičima počela nadmašivati mogućnost proizvodnje a sama pandemija samo je pogoršala situaciju. Zbog prekida lanaca opskrbe, smetnji u proizvodnji sirovina i komponenti te prisilnih prekida proizvodnje u samim tvornicama poluvodiča pandemija je pogodila sve dijelove ekosustava, od nabave sirovina do složene globalne logistike za premještanje komponenti i dostavljanje gotovih čipova do kupaca.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prema nedavnom izvješću Ministarstva trgovine Sjedinjenih Američkih Država, u kojem je anketirano više od 150 tvrtki u lancu opskrbe poluvodiča, uključujući skoro sve veće proizvođače čipova i potrošače kao što su Google, Ford i Verizon, navodi se da su prosječne zalihe poluvodičkih proizvoda pala s 40 dana u 2019. na manje od 5 dana u 2021. godini tako da su proizvođači osjetljivi i na najmanji zastoj u globalnom lancu opskrbe. U tom prosjeku razlike ugroženosti pojedinih tvrtki su velike jer su se sami proizvođači usmjerili na zadovoljavanje potražnje većih tvrtki te onih koji kupuju skuplje poluvodiče.

pandemija je donijela naglo smanjenje zaliha poluvodiča kod proizvođača elektroničkih uređaja

Ekonomski i geopolitički interesi

Poznato je da se globalna proizvodnja poluvodiča u zadnjim godinama prilagođavala tržišnim okolnostima, na primjer, sama proizvodnja poluvodiča (Tajvan, Južna Koreja) premještana je bliže proizvodnji elektroničkih uređaja (Kina, Vijetnam…) čime se postiglo značajnije snižavanje troškova proizvodnje. U takvim okolnostima sam proizvodnja premještala se uglavnom iz SAD i Europe na Daleki Istok ali je pri tome zadržana geostrateška kontrola proizvodnje SAD kako kontrolom dizajna čipova tako i kontrolom ključnih sirovina i lanaca opskrbe.

SAD je unatoč premještanju proizvodnje na Daleki Istok zadržao stratešku ulogu u ekosustavu poluvodiča no to nije dovoljno za ekonomiju

SAD su, na primjer, s 40 posto udjela u globalnoj proizvodnji čipova 1990-ih smanjile svoj udjel na 12 posto 2021. godine, sličan pad imala je i zapadna Europa. Kina je pri tome značajno povećala svoj globalni tržišni udjel ali su u SAD pazili da održe kontrolu proizvodnje najnaprednijih čipova na Tajvanu. Iako SAD imaju manje proizvodnje poluvodiča od Kine (i mnogo manje od Tajvana), one i dalje dominiraju u najvrjednijim dijelovima industrije poluvodiča—kao što su dizajn i razvoj novih poluvodiča, kao i strojevi za njihovu izgradnju. Kina je u međuvremenu i dalje neto uvoznik poluvodiča, uglavnom iz SAD.

Koliko će koštati oporavak?

Kako je tržište poluvodiča jedna od strateških gospodarskih ali i tehnoloških prednosti s problemima koji su eskalirali u pandemiji u SAD su prema odlukama najviših saveznih institucija odlučili izdvojiti na desetine milijardi dolara za ponovno izgradnje proizvodnih kapaciteta. Slično je i u Europskoj uniji. No, prema izvješću Udruženja poluvodičke industrije (SIA) iz 2021 . Procjenjuje se da bi prelazak na samodostatni lokalni opskrbni lanac poluvodiča mogao Sjedinjenim Državama potrajati desetljeće, koštati trilijun dolara i povećati cijene poluvodiča do 65 posto.

u proizvodnji pojedinih vrsta poluvodiča sudjeluje niz zemalja, izvor GSA

Neke od najvećih poluvodičkih tvrtki već planiraju velike tvornice u SAD. Intel, Samsung, Texas Instruments i Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. nedavno su najavili ogromne i skupe projekte u Teksasu, Ohiju i Arizoni u ukupnom iznosu od 99 milijardi dolara. Intel procjenjuje da bi njegova tvornica u Ohiju mogla narasti do ulaganje od 100 milijardi dolara u sljedećih 10 godina te takav projekt uvjetuju državnom pomoći iz Washingtona. Procjena je stručnjaka kako bi ulaganja trebala biti više od 850 milijardi dolara kako bi se smanjio nedostatka čipova u godinama koje dolaze.

planirane investicije samo će dijelom zadovoljiti oporavak tržišta poluvodiča bez snažnih državnih poticaja poput zakona u SAD America Competes Act

Podijeli:

 

 

Vezane objave