Broj slučajeva i količina cyber kriminala u neprestano su porastu. Slijedom toga, važnost elektroničke sigurnosti raste jer, među ostalim, presudno utječe na digitalno iskustvo stanovnika svake zemlje. Usto, učinkovitost nacionalne cyber sigurnosti i zaštite podataka od ključne su važnosti za ekonomski razvoj zemalja.

Organizacija za zaštitu digitalne privatnosti Surfshark je napravio studiju Digital Quality of Life (DQL) za 2020. godinu u kojoj je ocijenila nacionalnu razinu cyber sigurnosti te razinu zakonske zaštite osobnih podataka građana u 85 zemalja svijeta.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Studija ukazuje na snažnu povezanost između kvalitete digitalnog života (DQL) i e-sigurnosti ali i da bruto nacionalni dohodak (BDP) u zemlji ne znači nužno i bolju kvalitetu digitalnog života i same e-sigurnosti, odnosno da su drugi utjecaji važniji za DQL i e-sigurnost.

Pet kriterija DQL

Digitalni indeks kvalitete života 2020. procijenio je 85 zemalja širom svijeta prema pet ključnih mjerila ili DQL stupova: dostupnost i kvaliteta interneta, e-infrastruktura, e-sigurnost i e-uprava.

Riječ je o globalnoj studiji koja se temelji na informacijama Ujedinjenih naroda, Svjetske banke, Freedom Housea, International Communications Uniona i drugih javnih izvora podataka.

Okvirni zaključci su kako su zemlje u Europi, jugoistočnoj Aziji i Sjevernoj Americi najspremnije suprotstaviti se cyber prijetnjama, a u istočnoj Aziji je slaba ili nikakva zaštita digitalnih osobnih podataka. E-sigurnost je u najtješnjoj vezi s kvalitetom digitalnog života dok BDP ima najmanji utjecaj na e-sigurnost od svih promatranih parametara. Jedna od ključni stvari koja utječe na e-sigurnost u zemljama je kvaliteta zaštite osobnih digitalnih podataka.

EU lider e-sigurnosti

Očekivano Europska unija prednjači u e-sigurnosti. 10 najboljih zemalja s najvišom razinom e-sigurnosti su države članice EU. Čak 15 od 85 analiziranih zemalja nema nikakve zakone o zaštiti podataka. Najviše takvih zemalja ih je u Aziji, Južnoj Americi i Africi.

Surfshark je za svoju analizu koristio Globalni indeks cyber sigurnosti (GCI) , koji je razvila Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU). Taj je indeks najsveobuhvatniji prema uključenosti podataka te prema njihovoj vjerodostojnosti.

Opća uredba EU o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation GDPR) učinila je cijelu Europsku uniju globalnim liderom e-sigurnosti. Prema DQL-u, svih 10 najsigurnijih zemalja nalaze se u EU

ITU je razinu cyber sigurnosti procijenio prema sljedećim kriterijima: zakonodavne mjere, tehničke mjere, organizacijske mjere, institucionalna spremnost i suradnja. Na osnovu tih kriterija izračunao je ukupni nacionalni indeks cyber sigurnosti. Od ukupno 85 analiziranih država, prvih 10 najsigurnijih zemalja prema ITU-u su: Velika Britanija, SAD, Francuska, Litva, Estonija, Singapur, Španjolska, Malezija, Kanada i Norveška.

zemlje Balkana, među kojima je i Hrvatska, visoko su pozicionirane na globalnoj listi cyber sigurnosti što je za mnoge bilo iznenađenje

Podijeli:

 

 

Vezane objave