Europska unija kroz program Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility CEF) ulaže 11,4 milijuna eura (doprinos EU-a) u projekte koji teže jačanju kapaciteta Europske unije i učinkovitijem bavljenju kibernetičkim prijetnjama i incidentima. To je prvi put da EU pruža financijsku potporu u okviru programa CEF šire kategorije dionika koji su ključni za poboljšanu cyber sigurnost na nacionalnoj razini. Pojedinačno najviše projekata financirati će se u Hrvatskoj, njih pet ukupne vrijednosti 1.597.431. Projekti će se još financirati u Švedskoj, Estoniji, Litvaniji, Poljskoj, Nizozemskoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Portugalu, Španjolskoj, Bugarskoj, Italiji, Grčkoj, Malti i Cipru

Operateri osnovnih usluga (OES)  kao što su tvrtke za električnu energiju i plin, zračne luke, vodovodni distributeri i nacionalna nadležna tijela za cybersecurity su među odabranim korisnicima koji primaju sredstva putem poziva za povezivanje Europe cybersecurity 2018. (Connecting Europe Facility cybersecurity call 2018.) Osim toga, podrška ima osigurana je mogućnost izgradnje sposobnosti za cybersecurity u odnosu na suradnju povezanu i automatiziranu mobilnost (Cooperative Connected and Automated Mobility (CCAM).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

7,5 milijuna eura dodjeliti će se timovima za odgovor na incidente u području računalne sigurnosti (CSIRT), 3 milijuna eura za operatore osnovnih usluga (OES), te 0,2 milijuna eura nacionalnim nadležnim tijelima (NCA)

Korisnici su odabrani za financiranje kako bi se razvili ili stekli potrebni alati i vještine kako bi se ispunili zahtjevi iz Direktive o NIS-u i učinkovito surađivali na razini EU-a. Na primjer, neki projekti će uspostaviti centre za sigurnosne operacije (SOC), drugi azvijajati vještine svojeg osoblja, a treći prilagođavati alate za prijavljivanje cyber incidenata na europskoj razini. Projekti na području CCAM-a traže integriranje povezanih tehnologija i infrastrukture u Europi za cyber sigurnost.

Predviđeno je da se sporazumi o dodjeli bespovratnih sredstava potpišu do kraja trećeg tromjesečja ove godine, a očekuje se da će novi projekti započeti prije kraja godine.

Od 2016. godine EU pruža potporu za poboljšanje rada i sposobnosti CSIRT-ova u državama članicama EU-a. Između 2016. i 2017. godine Europska komisija dodijelila je 18 milijuna eura za financiranje – uglavnom CSIRT-ovima – za 19 država članica EU-a. CSIRT-ovi su timovi koji pružaju usluge podrške za rješavanje prijetnji i događaja vezanih za cyber sigurnost za njihove dionike, poznate kao sastavne dijelove u javnom sektoru, operatore osnovnih usluga, subjekte ključne infrastrukture i pružatelje digitalnih usluga.

Usporedno s tim, Europska komisija uspostavila je platformu koja nacionalnim CSIRT-ovima daje konkretna sredstva za razmjenu informacija i operativno suradnju širom EU u borbi protiv cyber napada ili ublažavanja cyber prijetnji.

EU će nastaviti ulagati u jačanje cyber sigurnosti putem CEF-a. U srpnju 2019. godine otvorit će se novi poziv CEF-a za cyber sigurnost od 10 milijuna eura (CEF-TC-2019-2).

Podijeli:

 

 

Vezane objave