Google, u vlasništvu Alphabet Inc, će zbog prikupljanja podataka o djeci, čime su prekršili savezni zakon SAD, preko video servisa YouTube platit će 170 milijuna američkih dolara (154,2 milijuna eura), priopćila je u srijedu Federalna komisija za trgovinu SAD.

YouTube je optužen za praćenje gledatelja dječjih kanala koristeći kolačiće bez roditeljskog pristanka i pomoću tih kolačića da bi tim gledateljima isporučio milijun dolara ciljanih reklama.

Nagodba s FTC-om i uredom državnog odvjetništva u New Yorku, koji će dobiti 34 milijuna dolara, najveća je otkako je 1998. godine stupio na snagu zakon o zabrani prikupljanja podataka o djeci mlađoj od 13 godina. Zakon je revidiran 2013. godine da uključuje “kolačiće, “koristi se za praćenje nečije navike gledanja na internetu.

Reuters navodi kako je iznos kazne za Alphabet, koji ostvaruje oko 85% prihoda od prodaje oglasnog prostora i svojih tehnologija oglašavanja, minimalan jer je samo u drugom tromjesječju ove godine taj tehnološki div prijavio ukupni prihod od 38,9 milijardi dolara. Naime, iznos kazne proizilazi iz nagodbe Alphabeta i FTC-a prema kojoj uz novčanu kaznu YouTube ubuduće neće prikupljati podatke o djeci te informirati bez suglasnost njihovih roditelja.

YouTube je nakon izrečene kazne za četiri mjeseca “ograničiti prikupljanje podataka i upotrebu videozapisa napravljenih za djecu samo na ono što je potrebno za podršku rada usluge”.

Krajem kolovoza YouTube je objavio da će pokrenuti YouTube za djecu s prilagođenim sadržajima njihovoj dobi, isključiti iz njega uznemirujuće videozapise, reklame…

Podijeli:

 

Vezane objave