U drugom tromjesečju 2021. godine globalne isporuke pametnih telefona povećale su se za 12%, navodi Canalys. Rast isporuka objašnjava se prije svega postupnim ukidanjima zabrana socijalnih događanja zbog rasta procijepljenosti stanovništva.

Samsung je zadržao vodeću poziciju globalnog dobavljača pametnih telefona s 19% udjela isporučenih pametnih telefona u Q2 ove godine. Xiaomi je prešao drugo mjesto, sa 17% udjela pretekavši Apple čiji je udjel smanjen na 14%. Vivo i Oppo zadržali su snažan rast i nalaze se na četvrtom i petom mjestu globalnih proizvođača pametnih telefona.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prema podacima iz Canalysa, Xiaomi sve više povećava prodaju izvan Kine, njegove su se isporuke povećale više od 300% u Latinskoj Americi, 150% u Africi i 50% u zapadnoj Europi. Xiaomi je usmjeren na jeftinije tržište jer su njegovi pametni telefoni cjenovno povoljniji od konkurenata Samsunga i Applea za oko oko 40%, odnosno 75%. Sada se najveći kineski proizvođač pametnih telefona usmjerava i na višu klasu uređaja prije svega svojim Mi 11 Ultra kako bi konkurirao Samsungu i Appleu, no njegovi ključni tržišni takmaci su, kako navodi Canalys, Oppo i Vivo koji su također usmjereni na tržište jeftinijih modela pametnih telefona.

Canalys navodi i da se proizvođači pametnih telefona grčevito bore za osiguranje dijelova za uređaje uslijed poremećenih opskrbnih lanaca zbog pandemije te nedostatka poluvodiča.

Globalne isporuke pametnih telefona Q2 2021, godine, izvor: Canalys estimates (sell-in shipments), Smartphone Analysis, July 2021.
Podijeli:

 

 

Vezane objave