Nakon Središnje svečanosti Microsoft Windays17 konferencije, jučer je Igor Pavleković održao Technology Keynote govor kao uvod u sve što donosi tehnološki dio konferencije. Kako je glavna tema konferencije digitalna transformacija, na tehnološkom dijelu govorit će se o tehnologiji koja je potiče, te pokazati primjere digitalnih tvrtki koje su prepoznale važnost digitalne transformacije i implementirale je u svoje poslovanje kako bi postigle svoje poslovne rezultate na brži način te kako bi postale konkurentne na globalnom tržištu. Također, veliki fokus stavljen je na dvije zasebne kategorije predavanja; tehnologije otvorenog koda i informacijsku sigurnost.

Predavanja i teme oko otvorenog koda su nešto što Microsoft već duže vrijeme pokušava popularizirati i zajednici i korisnicima pokazati kako se ta tvrtka u posljednjih nekoliko godina transformirala, odnosno, otkako je Satya Nadella CEO tvrtke. Igor Pavleković je zato naglasio kako će WinDays konferencija sudionicima priuštiti mnoštvo takvih predavanja, koja su prije 5-6 godina bila nezamisliva. Najavio je neka istaknuta predavanja poput onog koje će održati Damarys Vigil i David Sosty iz Microsofta te pričati o tome kako Digital Crime Unit unutar Microsofta pomaže u borbi protiv informacijskog kriminala. Teme sigurnosti će dodatno pokriti i Leon Juranić i Alen Delić, koji su sinonimi stručnjaka za informacijsku sigurnost. Iz tvrtke Red Hat dolazi nekoliko stručnjaka koji će govoriti o otvorenom kodu u javnom oblaku i tehnologijama koje pomažu u održavanju takvih sustava.

„Našim sudionicima smo osigurali više od 130 zanimljivih predavanja koje će predavati vrhunski predavači u svojim područjima. Iako su teme šarolike, pokrili smo sve trenutno aktualne teme iz svijeta tehnologije koje Microsoft može ponuditi svojim korisnicima. Poseban fokus smo stavili na teme otvorenog koda i informacijske sigurnosti te sam izuzetno ponosan na činjenicu kako je WinDays konferencija prepoznata kao mjesto predstavljanja novih tehnologija i trendova, ali i mjesto razmjene informacije, sklapanja novih poznanstava i poslova i tradicionalno dobre zabave.“ Te dodao

“Kao što smo mogli čuti u Business dijelu konferencije, digitalna transformacija je nešto što je oko nas i u velikom je zamahu. Podloga navedenog fenomena je tehnologija, te je Microsoft kao vodeći tehnološki lider u svijetu prepoznao svoju ulogu i pozicionirao se ne kao kompanija koja slijedi, već kao kompanija koja pokreće i postavlja trendove u tom području“, rekao je Igor Pavleković, direktor WinDays Technology konferencije.

Kako je sigurnost informacija jedna od najvažnijih tema konferencije, Alen Delić, stručnjak za informacijsku sigurnost, govorio je o važnosti zaštite podataka, posebice na društvenim mrežama te naglasio kako su svi, pojedinci, ali i tvrtke, izloženi raznim internetskim sigurnosnim prijetnjama.

Nakon Technology Keynote govora je Patrick O’Rourke, IT direktor u Microsoftu, konkretnije u MSIT odjelu koji je zadužen za internu IT infrastrukturu unutar korporacije, održao zanimljivu prezentaciju o tome kako je Microsoft interno prošao i još uvijek prolazi kroz digitalnu transformaciju. Naglasio je kako se tehnologija mijenja velikom brzinom te se upravo tehnološke kompanije moraju brzo i učinkovito prilagoditi promjenama.

„Promjene u tehnologiji predstavljaju veliki izazov u kojem moramo ispuniti očekivanja i potrebe, kako klijenata tako i naše ciljeve, uz istovremeno učinkovito upravljanje infrastrukturom i poslovanjem“, rekao je O’Rourke i poručio da je prvi veliki korak digitalne transformacije u Microsoftu bio promjena u IT dijelu, kako bi se ukinule organizacijske prepreke i uskladili resursi i proces ujedinjavanja programskog inženjerstva.

Na svečanosti je održan i okrugli stol kojim je moderirao Igor Pavleković, a tijekom kojeg se raspravljalo o važnosti tehnologije otvorenog koda, a sudjelovali su Julie Baldwin iz tvrtke Red Hat, Hrvoje Bogner iz udruge HULK, Vedran Lebo iz tvrtke Flying Penguin, Nenad Merdanović iz tvrtke Haproxy Technologies i Tomislav Tipurić iz Microsofta.  Zaključili su da je otvoreni kod zasnovan na zajednici, a vođen inovacijama gdje je posebno važno dijeljenje znanja.

Nakon rasprave Domagoj Pavlešić iz dizzy.hr i Tomislav Tipurić ispričali su put digitalne transformacije BUG.hr kroz primjer tranzicije njihovog poslovanja na Azure platformu. Naposljetku su Filip Glavota iz Microsofta, Jozo Slejko iz tvrtke SPAN i Ilija Ranogajec iz tvrtke COMBIS demonstrirali mogućnost primjene botova u poslovanju. Cilj demonstracije bio je primjerom ukazati korisnicima kako se korištenjem umjetne inteligencije može uštediti vrijeme prilikom obnavljanja pretplata.

Podijeli:

Vezane objave