Wi-Fi performanse i dalje zaostaju za ethernet performansama unutar kućnih mreža na mnogim naprednim fiksnim širokopojasnim tržištima. Naime, prosječne Wi-Fi brzine tijekom prvog tromjesečja 2023. godine (Q1 2023) su bile 30-40% ethernet brzina, navodi Ookla u svojem najnovijem Speedtest Intelligence izvješću. Razlog za to je što u Wi-Fi primjeni na globalnoj razini i dalje dominiraju verzije 4 i 5, te generacije Wi-Fi-ja zajedno čine 89% ukupnog tržišta. Wi-Fi 6 čini nešto manje od 10% udjela, a udjel Wi-Fi 7 je beznačajan. U prvom tromjesečju ove godine udio Wi-Fi 4 usmjerivača pao je za 6% u odnosu na prethodnu godinu (Q1 2022), dok je udio Wi-Fi 5 usmjerivača neznatno porastao.

Postotak prosječnih brzina Wi-Fi-ja u odnosu na ethernet

Naprednija tržišta više koriste Wi-Fi6 i Wi-Fi 6E, prije svega u Kini, Hong Kongu, Singapuru, Kanadi i SAD. Primjena Wi-Fi 6 i Wi-Fi 6E smanjuje razliku u brzinama u odnosu na ethernet. To je vidljivo, na primjer, u Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Singapuru, Švedskoj i SAD gdje je prijelaz na optička vlakna napredniji i gdje pružatelji internetskih usluga (Internet Service Provider, ISP) potiču usvajanje Wi-Fi 6/6E. Na ostalim tržištima postoje ograničenja instalirane osnove za Wi-Fi usmjerivače. Na globalnom tržištu Wi-Fi 6/6E usmjerivača dominira ASUS a iza njega je Netgear.

Prihvaćanje naprednijih Wi-Fi usmjerivača smanje jaz između performansi Wi-Fi-ja i etherneta u Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Singapuru, Švedskoj i SAD-u

ISP-ovi na brojnim naprednim fiksnim tržištima već su počeli nuditi Wi-Fi 6E usmjerivače svojim korisnicima, posebno u Sjevernoj Americi, te na naprednim azijskim i europskim tržištima. Tržišta u Aziji su prednjačila u usvajanju Wi-Fi 6, pri čemu su Kina i Hong Kong zabilježili 42% usvajanja, a slijedi ih Singapur s 37%. Izvan Azije, Sjeverna Amerika pokazala je sljedeću najvišu razinu usvajanja, pri čemu su SAD i Kanada zabilježile 32% odnosno 30% udjela Wi-Fi 6E usmjerivača. Europska tržišta zaostaju, s usvajanjem u rasponu od 13% u Velikoj Britaniji do 24% u Švedskoj. Čile, koji se smjestio prema vrhu Ookla Speedtest Global Index za srednje fiksne širokopojasne brzine, ima relativno nisku razinu usvajanja Wi-Fi 6 (8% u Q4 2022). Najbrže rastuća tržišta, u smislu povećanja udjela Wi-Fi 6 usmjerivača u Q1 2023 bila su Kanada i Malezija (+15%), Singapur (+14%) i Hong Kong (+12%).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Wi-Fi 6 čini nešto manje od 10% udjela korištenih usmjerivača u svijetu u veljači ove godine, a Wi-Fi 7 udio je beznačajan. Udio Wi-Fi 4 usmjerivača pao je za 6% u odnosu na prethodnu godinu, dok je udio Wi-Fi 5 usmjerivača neznatno porastao

Kako bi se iskoristile pune prednosti tehnologije Wi-Fi 6E i Wi-Fi 7 usmjerivača, treba dodijeliti spektar od 6 GHz za nelicenciranu upotrebu, čime se omogućuje Wi-Fi uređajima pristup toj frekvenciji, spektru većeg kapaciteta i korištenje širih kanala. Sada je, prema Wi-Fi Allianceu, dodjela donjeg dijela spektra od 6 GHz (5,925 MHz do 6,425 MHz) uobičajena među razvijenim zemljama, uz neke iznimke na nekim razvijenim tržištima u Aziji i Aziji i Pacifiku, u posebno u Kini, dok je dodjela punog pojasa od 6 GHz ograničenija, dostupna je u Sjevernoj Americi i nekim tržištima Latinske Amerike, kao i u Saudijskoj Arabiji i Južnoj Koreji.

Udjeli generacija Wi-Fi pristupnika po zemljama

Wi-Fi performanse nastavljaju se povećavati, a s Wi-Fi 7 usmjerivačima i pametnim telefonima koji su s podrškom toj tehnologiji na tržište došli u drugoj polovici 2022. godine. Uz veću propusnost, Wi-Fi 7 podržava i nižu latenciju, što pomaže boljoj podršci kvalitetnijeg video streaminga, igranja u cloudu i budućih slučajeva korištenja naprednijih tehnologija, poput upotrebe proširene stvarnosti (extended reality, XR).

najveći dobavljači Wi-Fi usmjerivača, udjeli prema tehnologijama

Samsung u veljači ove godine objavio svoju seriju pametnih telefona Galaxy S23 bez Wi-Fi 7 podrške, a Appleovi najnoviji iPhone 14 pametni telefoni također je ograničen na Wi-Fi 6. Xiaomi Mi13 Pro bio je prvi pametni telefon s Wi-Fi 7 koji se pojavio na tržištu, lansiran u prosincu 2022. godine. Samsung, kao vodeći prodavač Android pametnih telefona na globalnoj razini, ima najveću instaliranu bazu pametnih telefona koji podržavaju Wi-Fi 6 i Wi-Fi 6E pretekavši glavne konkurente Xiaomi, OPPO i Vivo.

udjeli podrške generacija Wi-Fi tehnologija proizvođača pametnih telefona

Podijeli:

 

 

Vezane objave