Deloitte Global predviđa da će se 2022. godine isporučiti značajno više Wi-Fi 6 nego 5G uređaja, očekuje se isporuka najmanje 2,5 milijardi Wi-Fi 6 uređaja u odnosu na otprilike 1,5 milijardi 5G uređaja. Takve isporuke nastaviti će se i nakon 2022. godine. Naime, kako smatraju u Deloitte Global, Wi-Fi 6 ima značajnu ulogu u budućnosti bežičnog povezivanja jednako kao i 5G, i to ne samo za potrošače, već i za poduzeća. Pametni telefoni, tableti i računala jedni su od najpopularnijih uređaja s kompatibilnošću Wi-Fi 6, ali Wi-Fi 6 se također koristi u mnogim drugim uređajima, uključujući bežične kamere, pametne kućne uređaje, igraće konzole, nosive uređaje i AR/VR slušalice.

Komplemetarnost Wi-Fi 6 i 5G

Naime, kako smatraju u Deloitte Global, Wi-Fi 6 u budućim mrežama neće imati sporednu ulogu u odnosu na 5G nego partnersku. Prema istraživanju Deloitta, provedenog 2021. godine s 437 voditelja umrežavanja iz 9 zemalja, 45% poduzeća istodobno testira ili implementira Wi-Fi 6 i 5G za svoje napredne bežične inicijative. Skoro svi ispitanici (98%) naveli su da će njihova organizacija koristiti  obje tehnologije u roku od tri godine. Predviđeno ulaganje u sljedeće tri godine, u prosjeku, će biti 48% za Wi-Fi 6 i 52% za 5G.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Naime. Wi-Fi 6 i 5G imaju neke slične mogućnosti, ali i različite komplementarne prednosti. Obje tehnologije omogućuju veće brzine, nižu latenciju i povećanu gustoću uređaja te kapacitet mreže. Razlike su u dometu signala, podršci za mobilnost i u cijenama.

Wi-Fi 6 i prethodne tehnologije obično se koriste za manje, jeftinije lokalne mreže, često za povezivanje unutar domova i ureda, dok se mobilne mreže kao što je 5G koriste i za unutarnje i vanjske mreže širokog područja, često za uređaje koji se kreću na velikim geografskim područjima (na primjer, za aplikacije pametnih gradova, luke i zračne luke te povezana vozila).  Budući da donositelji odluka ciljaju na mješavinu scenarija upotrebe, logično je da računaju na obje tehnologije kako bi odredili koja će kombinacija najbolje funkcionirati za njihovu potrebu.

voditelji umrežavanja u poduzećima ključnim tehnologijama za poslovanje smatraju 5G i Wi-Fi 6

Stanične i nestanične tehnologije

Nadalje, za razliku od prošlih generacija bežičnih mreža, Wi-Fi 6 i 5G dizajnirani su da neometano rade zajedno, a bežična industrija usmjerava se prema tehnologijama u kojima uređaji mogu sigurno i bez poteškoća prelaziti između svih vrsta bežičnih mreža. Industrijska udruženja i tijela za standardizaciju zajedno razvijaju buduće mrežne standarde koji će omogućiti konvergenciju staničnih i nestaničnih tehnologija, dopuštajući integraciju Wi-Fi 6 u jezgrene 5G mreže. Očekivane prednosti integrirane arhitekture uključuju poboljšanu kontrolu prometa na tvorničkim podovima i mogućnost pružanja neprekidne usluge za pametne gradske i rubne aplikacije.

Napredna bežična komunikacija koje funkcioniraju zajedno za korisnike omogućiti će značajne digitalne transformacije poduzeća, mijenjati poslovne strategije, razvijati nove proizvode i poslovne modele te nove oblike suradnje ​​s kupcima. Čak što više, anketirani voditelja umrežavanja smatraju Wi-Fi 6 i 5G najkritičnijim bežičnim tehnologijama za svoje poslovanje. 65% voditelja umrežavanja u Deloittovoj studiji očekuje da će Wi-Fi 6 biti među tri ključne bežične tehnologije za njihovo poslovanje, a 76% ih očekuje da će među njima biti 5G.

Wi-Fi je jeftiniji

Prema istraživanju Deloitte Global, testiranja i implementacije Wi-Fi 6 za poduzeća nadmašuju 5G u svim zemljama obuhvaćenih istraživanjem, u nekim područjima razlika je dvoznamenkasta u korist Wi-Fi 6. Jedan od vjerojatnih razloga za to je, prema ocijeni iz Deloitte Global, cijena, budući da su Wi-Fi 6 uređaji pristupačniji i šire dostupniji od 5G uređaja. Stjecanje prikladnog spektra je dodatni trošak za 5G kada se Wi-Fi 6 koristi u nelicenciranom frekvencijskom opsegu. Naime, u većini zemalja vlade su izdvojile poseban frekvencijski opseg koji se može dodijeliti tvrtkama za određeno područje, kao što je proizvodni pogoni ili zračne luke, često uz nominalnu cijenu, premda se politika dodjele takvog spektra i cijena njegovog korištenja značajno razlikuju od zemlje do zemlje.

komplementarnost Wi-Fi6 i 5G-a je praktična u različitim vrstama primjene

Kompatibilnost starijih Wi-Fi uređaja

Lakoća implementacije također pridonosi privlačnosti Wi-Fi 6. Wi-Fi mreže su već široko uspostavljene, zajedno s velikom bazom Wi-Fi uređaja. Kako poduzeća nadograđuju Wi-Fi 6 mreže, mogu iskoristiti prednost kompatibilnosti uređaja ranijih generacija, izbjegavajući potrebu za kompletnom zamjenom starijih Wi-Fi uređaja. Kako Wi-Fi u poduzećima nadmašuju implementaciju 4G LTE tehnologije više IT odjela već imaju stručnost u postavljanju i radu te održavanju Wi-Fi mreža. S druge strane, postavljanje 5G mreže (samostalno ili s mrežnim operaterom) znači savladati nešto novo i potencijalno složenije.

Zemlje koje su prijavile najvišu razinu testiranja i implementacije Wi-Fi 6 (Njemačka, Brazil, Velika Britanija, Kina i Australija) također su prijavile i najviše testiranja i implementacije 5G-a što upućuje na praktičnu kompatibilnost jedne i druge tehnologije.

Podijeli:

 

 

Vezane objave