Institut za razvoj i inovativnost mladih IRIM već drugu godinu organizirao je jedno od najvećih naprednih regionalnih natjecanja iz robotike i programiranja WER – Croatian Open 2018.

Ovogodišnja je tema natjecanja bila Informacijsko doba te su natjecatelji programirali robote da se koriste telekomunikacijskim tehnologijama, recikliraju e-otpad i šalju informacijske pakete preko interneta. Simulirajući te radnje natjecatelji su u timovima rješavali zadatke s ciljem da vožnja robota bude što brža i točnija.

Natjecatelji su sudjelovali u dvije dobne skupine: osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj. Prvo mjesto u osnovnoškolskoj skupini osvojili su učenici OŠ Iver i prvi u srednjoškolskoj skupini su učenici Gimnazije Matija Antun Reljković. Najboljima su podijeljene vrijedne nagrade i pozivnice za središnje natjecanje World Education Robotic (WER) koje će se održati u Šangaju početkom prosinca.

IRIM od 2017. organizira Otvoreni kup Hrvatske, regionalno natjecanje iz napredne edukacijske robotike. Osim u Hrvatskoj, otvoreni kupovi se održavaju i u SAD-u, Kanadi, Australiji te drugi Europski kup u Španjolskoj te na njima sudjeluje oko 500.000 natjecatelja. Prošle godine najbolji timovi WER Croatian Open natjecali su se s oko 8.000 natjecatelja iz cijelog svijeta na središnjem natjecanju u Šangaju gdje su postigli odlične rezultate osvojivši 8 medalja i priznanja.

Velika prednost natjecanja jest da je IRIM svim sudionicima iz Hrvatske donirao iste setove tako da svi timovi imaju i iste prilike – rezultati ne ovise o financijskoj snazi timova, škola i sponzora koji stoje iza njih. U projekt su uključene škole, udruge i druge ustanove koje su postigle najbolje rezultate u drugim IRIM-ovim projektima poput Croatian Makers lige koja broji više od 550 škola i drugih ustanova i u kojoj sudjeluje više od 11.000 djece.

Podijeli:

 

Vezane objave