Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara

Grad Vukovar je posredstvom gradske tvrtke Komunalac d.o.o. osigurao korištenje usluge pametnog parkinga u 1. zoni naplate parkiranja.  U suradnji s A1 Hrvatska u Vukovaru je ugrađen sustav pametnog parkiranja koji obuhvaća 121 autonomni, bežični parking senzor i informativne led zaslone povezane A1 NB IoT mrežom.

Tom prigodom zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček je sa suradnicima, predstavnicima tvrtke Komunalac d.o.o. i glavnim direktorom za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivanom Gabrićem obišao parkiralište na kojemu su postavljeni senzori te isprobao mobilnu aplikaciju koja svim korisnicima uvelike olakšava pronalazak parkirnog mjesta u strogom centru grada.

„Zahvaljujući gradskoj tvrtki Komunalac d.o.o. i u suradnji s A1 Hrvatska, jedan smo od rijetkih gradova koji se mogu pohvaliti sustavom pametnog i digitalnog parkiranja. Uz to, i moderna mobilna aplikacija korisnike izravno dovodi do slobodnih parkirnih mjesta i govori o njihovoj raspoloživosti.  Na 3 lokacije u gradu postavljeni su displeji koji obuhvaćaju 121 parkirno mjesto, a prvi smo u Hrvatskoj koji ovakvim sustavom nude informacije i o slobodnim mjestima za invalide“ rekao je zamjenik gradonačelnika Pavliček te istaknuo kako takav sustav parkiranja uvelike poboljšava sigurnost prometovanja i ne stvara gužve te doprinosi podizanju kvalitete života Vukovaraca.

Glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivan Gabrić istaknuo je zadovoljstvo suradnjom s Gradom Vukovarom na ovom zanimljivom projektu. „Riječ je o digitalnom omotaču oko standardnog parkiranja koji će uskoro postati neizostavan dio svakog parking iskustva diljem Hrvatske, a izuzetno je lijepo vidjeti da je Vukovar jedan od prvih gradova koji se može pohvaliti ovom uslugom“ zaključio je Gabrić.

Instalirani pametni bežični senzori povezani u Internet stvari (Internet of things IoT) neprestano očitavaju stanje parkirališta te koriste baterije koje troše izuzetno malo energije. Na taj je način omogućeno praćenje informacija o stanju slobodnih parkirnih mjesta u realnom vremenu, na postavljenim displejima na ulazu na parkirališta te putem besplatne mobilne aplikacije.

Korisnici mogu jednostavno, Android mobilnom aplikacijom – A1 Smart Parking  dobiti informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njega doći uz mogućnost spremanja lokacije parkiranog vozila. S druge strane, gradska tvrtka Komunalac d.o.o. sustavom upravlja pomoću administracijskog sučelja kojem se, zahvaljujući cloud tehnologiji, može pristupiti bilo kada i s bilo kojeg mjesta internetskim preglednikom. Osim praćenja popunjenosti i nadzora parkirnih mjesta, omogućena je napredna analitika i prikaz trendova korištenja na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi.

Cilj implementacije pametnog parkinga, osim što uvelike pomaže korisnicima parkirališta pronaći slobodno parkirno mjesto, također je i optimizacija protoka vozila kroz najfrekventniji dio grada, što pozitivno utječe na smanjenje buke, sigurnost djece prilikom prelaska pješačkih prijelaza i opće zadovoljstvo korisnika parkirališta.

Partneri na ovom projektu su Grad Vukovar, Komunalac d.o.o., A1 Hrvatska te tvrtka Mobilisis – hrvatski proizvođač senzora i cloud platforme za detekciju zauzetosti parkirnih mjesta, dok cijena investicije kompletnog sustava smart parkinga iznosi 476.000 kn, a financirana je prihodima od naplate parkinga.

Dugoročna strategija svakog održivog grada treba biti primjena modernih tehnologija čiji je cilj podizanje kvalitete života svojih građana i pozitivan utjecaj na daljnji razvoj grada, a primjenom IoT tehnologije vukovarski parking svrstao se među vodeća parkirališta u Hrvatskoj.

Podijeli:

 

Vezane objave