Ukupni promet koji prolazi kroz CIX prati se od njegovog osnutka pa je 4. svibnja 2022. godine vršni promet prvi je put premašio 100 Gb/s. Povećanje razmjene ukupnog internetskog prometa kroz nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa (CIX) rezultat je i kontinuiranog rasta broja članica.

Na promet, naravno utječe i zanimljivost, odnosno interes korisnika za sadržaj pa je jasno kako je na rekordni vršni promet 4. svibnja utjecala utakmica UEFA Lige prvaka između Real Madrida i Manchester Cityja. Grafovi prometa CIX-a obično vjerno opisuju takva događanja – vidljivi su mali padovi za vrijeme poluvremena te povećanje prometa kako stvari postaju zanimljivije.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Croatian Internet eXchange (CIX) hrvatsko je središte za razmjenu internetskog prometa osnovano i udomljeno u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) 2000. godine. Otvoreno je za sve davatelje internetskih usluga u Republici Hrvatskoj, kako za komercijalne tako i nekomercijalne, odnosno privatne mreže. Od 2008. godine CIX je punopravni član Udruženja europskih središta za razmjenu internetskog prometa (European Internet Exchange Association, Euro‑IX) koji promiče međusobnu razmjenu ideja i najboljih praksi u članstvu te korištenje najboljih praksi za širi internetski ekosustav.

Podijeli:

 

 

Vezane objave