Nakon nedavne odluke Vadafonea da u suradnji s južnokorejskim Samsungom odlučio graditi OpenRAN mrežu u jugozapadnom području Engleske i većem dijelu Walesa jedan od najvećih telekom operatora u Europi objavio je kako je odabrao Ericssonovu dualnu 5G Core tehnologiju zasnovanu na cloudu za izgradnju svojih samostalnih (standalone SA) 5G mreža u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Izgradnja samostalne 5G mreže u odnosu na dijeljenje mreže (Dynamic Spectrum Sharing DSS) omogućuje puni potencijal 5G usluga i inovacija.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

5G Standalone omogućiti će sljedeću generaciju programa i rješenja koji zahtijevaju gigabitnu povezanost, najveću brzinu prijenosa podataka i najnižu latenciju kao i i mogućnosti rezanja mreže. Usto omogućiti će mnogo širu upotrebu edge computinga, naprednije korištenje virtualne stvarnosti, proširene stvarnosti i u konačnici industriju 4.0..

Impelmentracija Vadafoneovog 5G Standalonea trajati će pet godina i Ericsson će time postati ključni partner Vadafonea za 5G mreže. Uvođenje 5G SA je u travnju ove godine već počelo u Njemačkoj što je pokretanje najveće europske komercijalne 5G samostalne mreže.

U razvoj Vadafoneove 5G SA mreže u većim gradovima u Njemačkoj uključeni su uz Ericsson i OPPO i Qalcomm, Radeći neovisno o 4G (LTE), 5G SA omogućuje nižu latenciju od 5G nesamostalnih (nonstandalone NSA) mreža i omogućuje istodobno povezivanje više korisnika i objekata za IoT.

Vodafoneova mreža također će podržavati rezanje mreže, što omogućava fleksibilnost jer se različiti dijelovi mreže mogu dodijeliti za različite specifične slučajeve uporabe. Uz mogućnosti za inovacije, potrošnja energije korisnika mobilnih telefona s 5G SA smanjena je za gotovo 20 posto. To je zato što uređaj više ne mora istodobno komunicirati s 5G i LTE mrežom.

12. travnja, tehničari su u Frankfurtu prebacili sve mobilne radio stanice Vadafonea u radiofrekvencijskom pojasu 3,5 GHz na 5G SA, povezujući ih s neovisnom 5G jezgrenom mrežom. Ericsson je osigurao opremu i rješenja radio sustav, kao i Ericsson Cloud Core na tehnologiji 5G Core kako bi pomogao Vodafoneu početak izgradnje prve samostalne 5G mreže u Europi. (foto Ericsson i Vadafone)

Podijeli:

 

 

Vezane objave