Na Global Telecom Business Summitu, održanom u ponedjeljak Londonu, Vipnet je zajedno s tvrtkama Semper Tehnika d.o.o. i Trilix d.o.o. osvojio prestižnu nagradu Global Telecoms Business Innovation za rješenje mAutopraonice. Riječ je o još jednom inovativnom ICT rješenju iz Vipnetove palete usluga dostupnih u okviru platforme za mobilno plaćanje mKovanice.

Na svečanoj dodjeli nagrada Global Telecoms Businessa, Vipnet, Semper Tehnika d.o.o. i Trilix d.o.o. su u kategoriji Consumer Service Innovation osvojili nagradu za razvoj usluga namijenjenih potrošačima kojom se odaje priznanje najinovativnijim i najuspješnijim projektnim suradnjama između operatera i njihovih partnera te najinovativnijim rješenjima koja definiraju suvremeno tržište telekomunikacija. Nagradu su zajednički preuzeli direktor ICT-a u Vipnetu Alan Gojčeta, i predsjednik Uprave Trilixa Mladen Amidžić.

Alen Gojčeta, direktor ICT-a u Vipnetu koji je ceremoniji dodjele nagrada nazočio nakon sudjelovanja na GTB konferenciji gdje je kao jedan od govornika predstavio Vipnetov pristup inovacijama kroz partnerske projekte, izjavio je: „Ovo je treća prestižna nagrada koju je GTB dodijelio Vipnetu od 2012. godine, a ujedno je i jedinstveno je međunarodno priznanje za jednu od najboljih inovacija u telekom industriji u protekloj godini. Telekomunikacije su izuzetno kompleksno i kompetitivno područje kada govorimo o inovacijama i ponosni smo što Vipnet kontinuirano razvija globalno konkurentne inovativne usluge i proizvode. Rješenjima poput mAutopranice stare uređaje koji rade s kovanim novcem i žetonima transformiramo u IoT uređaje, čime našim korisnicima omogućujemo sudjelovanje u digitalnom društvu i osnažujemo njihov digitalni život. Veselim se daljnjim inovacijama koje ćemo stvarati s našim stručnjacima u Vipnetu, kao i s našim partnerima – Trilixu i Semper Tehnici ovom prilikom i čestitam na nagradi te zahvaljujem na suradnji na ovom projektu.“

Predsjednik Uprave Trilixa, Mladen Amidžić, osvrnuo se na nagradu i na sustav čije je razvijanje trajalo godinu dana te istaknuo: „Ponosni smo što smo ovdje i što je naša suradnja na ovom projektu doprinijela osvajanju nagrade. Smatram da je ovo primjer koji pokazuje u kojem će smjeru internet stvari mijenjati naše živote i načine na koje poslujemo. Već ova naizgled mala inovacija predstavlja komponentu koja je otvorila pregršt novih potencijalnih primjena našoj postojećoj platformi za transakcije digitalnim dobrima.“

„Zajedničkim patentiranjem SMS Žetonjere s Vipnetom, kao ključne komponente inovativnosti mAutopraonica, otvorili smo prostor za daljnje suradnje s postojećim partnerima na novim projektima te uključivanje novih partnera u ekosustave vrijednosti koji proizlaze iz mogućnosti ovog malog uređaja. Poput Adriateha čije su automatske autopraonice prvi sustavi koji su opremljeni SMS Žetonjerama, očekujemo interes za digitalizaciju postojećih proizvoda i procesa plaćanja i drugih tvrtki iz ove branše“, rekao je vlasnik tvrtke Semper Tehnika Ivan Karačić, čija je poduzetnička inicijativa dovela do suradnje u stvaranju sustava mAutopraonica.

GBT nagrada Telecoms Project Innovation Award treća je koju je Vipnet osvojio od 2012. godine. Zajedno s Ericsson Nikolom Teslom, Vipnet je 2014. godine osvojio nagradu Global Telecom Business-a za zeleno poslovanje u kategoriji Wireless Network Structure Innovation za implementaciju PSI sustava za uštedu pogonske energije za bazne stanice, a u istoj kategoriji 2012. godine Vipnet i Končar su tu prestižnu nagradu osvojili za projekt implementacije hibridnih baznih stanica koje osim energije vjetra i sunca, koriste i gorivne članke.

Vipnetove inovacije na području usluga mobilnog plaćanja

Sustav mAutopraonice, koji je razvijen u suradnji s Trilixom, a komercijalno lansiran uz podršku Semper Tehnike, prvi je takav sustav u Hrvatskoj i u zemljama u okruženju te korisnicima omogućuje jednostavno, brzo i sigurno plaćanje usluga u samoposlužnim autopraonicama diljem Hrvatske putem SMS poruka. Razvoj usluge mAutopraonice pratio je i razvoj M2M sustava SMS žetonjere koji se ugrađuje u samoposlužne uređaje za pranje i čišćenje vozila i čija je zadaća komuniciranje sa središnjim sustavom za naplatu i krajnjim korisnicima preko dedicirane VIP M2M SIM kartice i SMS poruka. Usluga mAutopraonice jedna je u nizu usluga mobilnog plaćanja u Vipnetovoj ICT ponudi. Prva usluga mobilnog plaćanja lansirana je 2001. godine uvođenjem usluge SMS parkinga, prve takve usluge u svijetu.

Podijeli:

 

Vezane objave