Tomislav Makar, direktor za tehniku Vipneta

U srednjoj turističkoj školi Markantuna de Dominisa na Rabu koja je odabrana u eksperimentalni program predstojeće kurikularne reforme, Vipnet je predstavio nove 5G funkcionalnosti implementirane u mobilnu mrežu. Vipnetove investicije u razvoj mreže i novih tehnologija na obali i otocima omogućavaju njihovim stanovnicima da ne moraju nužno napuštati svoja naselja kako bi se educirali, brinuli o vlastitom zdravlju ili vodili posao. Ta je činjenica demonstrirana pomoću novog STEMI robota koji robotiku kao kompleksnu znanost svodi na razumljivu i zabavnu edukaciju za svakog učenika. Implementacijom novih transportnih tehnologija, omogućena je gigabitna povezanost otoka te je uz korištenje 5G funkcionalnosti povećana propusnost i pokrivenost mobilnom mrežom za Vipnetove korisnike.

Vipnet nastavlja razvoj 5G transformacije, pa je tako kombinacijom širenja optičke infrastrukture napravljen i tehnološki iskorak u mobilnoj prijenosnoj mreži, temeljen na modernizaciji radio relejnih mikrovalnih sustava koji se koriste za ostvarivanje visokih telekomunikacijskih kapaciteta.

Radijske veze imaju širok raspon namjena, primjerice za prijenos  digitalnih signala radija i televizije putem elektromagnetskih valova koje odašilju zemaljske radijske postaje. Radijske veze u Vipnetu koriste se za spajanje poslovnih korisnika, a s obzirom na 150 postotno povećanje potreba tijekom turističke sezone i za povećanje kapaciteta mobilnih mreža. Pametnim kombiniranjem postojeće optičke mreže i modernih radio relejnih tehnologija, gigabitni telekom kapaciteti prenose se na udaljene otoke i osiguravaju performanse sumjerljive onima koje se postižu pomoću optičke broadband infrastrukture.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

„Vipnet kombinira najmodernije tehnologije kako bi doveo gigabitno društvo u svaki kutak Republike Hrvatske. Konvergentna strategija bazira se na izgradnji fiksne infrastrukture u gradovima i većim naseljima dok se 4G mobilna tehnologija vrlo brzo počela percipirati kao bazična tehnologija koja omogućuje bezbrižno korištenje svih aplikacija, čak i kad nismo spojeni na žicu. Nakon implementacije prvih 5G funkcionalnosti u Vip mreži, današnja je demonstracija logičan nastavak i put prema potpunom uvođenju 5G tehnologije“, naglasio je glavni direktor za tehniku Vipneta Tomislav Makar.

Pametnim radio dizajnom, Vipnetovi stručnjaci ostvarili su pokrivanje 1.500 kvadratnih kilometara morskih prostranstava oko otoka Lastova sa samo jednom baznom stanicom. Podloga za to su MIMO i edge computing tehnologije. Edge computing je tehnologija primjene značajne procesorske snage na udaljenim lokacijama, odnosno na poziciji same bazne stanice. MIMO tehnologija predstavlja skraćenicu za engleski pojam Multiple-input multiple-output  i odnosi se na matematički model komunikacijskog sustava s više prijamnih i odašiljačkih antena. MIMO tehnologija omogućuje znatna poboljšanja u propusnosti i dometu bez potrebe za povećanjem frekvencijskog opsega ili odašiljačke snage. Ta tehnologija općenito povećava ukupnu učinkovitost bežičnih komunikacijskih sustava što je posebno značajno za nautički turizam, međunarodne trajektne linije, ali i stanovnike otoka. Konkretno, pomoću MIMO tehnologije, Vipnet ostvaruje 20 posto bolje LTE pokrivanje.

„Dok u gradovima mobilna mreža nadopunjuje fiksnu infrastrukturu i dodatno olakšava svakodnevni rad i život, u ruralnim je krajevima ona jedini način da se dovoljno agilno dovede broadband i brzine predviđene Digitalnom Agendom, ali i da se smanji postojeći digitalni jaz. Zbog toga je Vipnetova mobilna mreža sada čak i na većim kapacitetima i brzinama u ruralnim krajevima i na lokacijama gdje nema fiksne infrastrukture. Turistički orijentirana područja poput priobalja i otoka, poseban su izazov zbog značajnih kapacitivnih potreba. Vipnet ta područja pokriva inovativnim rješenjima preko radio relejnih veza koje donose gigabitne kapacitete do otočke telekomunikacijske infrastrukture. Time se stvaraju preduvjeti da otoci imaju jednaku kvalitetu širokopojasnog interneta kao i gradovi“, rekao je Makar.

Podijeli:

 

 

Vezane objave