Uz suglasnost Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Vipnet je dobio  privremenu dozvolu za korištenje radio-frekvencijskog spektra na 3500 MHz, uz pomoć koje je na području Jastrebarskog započeo s testiranjem novih tehnologija koje prethode uvođenju 5G mreža. Tijekom testiranja ostvarene su brzine prijenosa podataka od 700 Mbit/s.

Testiranje frekvencija 5G mreža preko novih tehnologija prijenosa mobilnih podataka za cilj ima osigurati znanja potrebna za buduće planiranje, izgradnju i upravljanje mrežama najnovije generacije.

Provedena testiranja TDD načina prijenosa mobilnih podataka će u velikoj većini slučajeva biti korištena i nakon implementacije 5G tehnologije. Posebnost takvog načina prijenosa podataka je da se na 3500 MHz download i upload podataka odvijaju na istoj frekvenciji i da se pritom efikasnije koristi spektar. Tim je testiranjem  mreži dobiveno iskustvo u razumijevanju propagacije i prijenosa mobilnih podataka koje možemo očekivati s dolaskom 5G tehnologije.

„Dodatno povećanje kapaciteta za prijenos mobilnih podataka omogućava veći broj istovremenih korisnika i povezanih uređaja uz stalno nastojanje za povećanjem kvalitete usluge. Uvođenje 5G tehnologije donijet će pravu revoluciju u korisničkom iskustvu i količini novih funkcionalnosti koje će biti dostupne: umjetnu inteligenciju u pokretu, autonomna vozila, virtualnu stvarnost, masovno bežično povezivanje elektroničkih uređaja što će omogućiti cijelu lepezu novih poslovnih modela i usluga. Vipnet je dio HAKOM-ove radne skupine kroz koju aktivno sudjeluje na stvaranju preduvjeta za uvođenje 5G tehnologije te očekujemo da će Republika Hrvatska i nakon implementacije 5G zadržati visoku poziciju u EU kad je riječ o kvaliteti mobilnih mreža“, rekao je glavni direktor za tehniku Vipneta Tomislav Makar.

Podijeli:

 

Vezane objave