Regulatori antitrustovske politike Europske unije Generalna uprave za tržišno natjecanje, čija je šefica Margarethe Vestager, traže od Googlea očitovanje o načinima prikupljanja podataka i njihovom korištenju, objavio je Reuters navodeći kako ima uvid u taj dokument.

Generalne uprave za tržišno natjecanje EU-a u posljednje je dvije godine izrekla Googleu novčane kazne s više od 8 milijardi eura te mu naredila promjenu poslovne prakse, nakon istrage koja je pokazala da je tvrtka zloupotrijebila svoju dominaciju na tržištu. Naime, kako navodi Reuters, Generalne uprave za tržišno natjecanje EU-a poslao je upitnike na adrese nekoliko tvrtki, Googleovih poslovnih partnera, u kojima traži informacije o načinima prikupljanja podataka … dajući im mjesec dana za odgovor.

Regulatori antitrustovske politike EU najviše zanima prikupljanje podataka povezanih s lokalnim uslugama pretraživanja, internetskim oglašavanjem, internetskim uslugama ciljanjanog oglašavanja, web preglednicima i drugima.

Googleovi partneri u Europskoj uniji trebaju odgovoriti na pitanja o uvjetima sporazuma prema kojima prosljeđuju podatke Googleu ili mu omogućavaju da prikuplja podatke putem svojih usluga posljednjih godina. Izričito se traži odgovor na pitanje je li Google plaća takve usluge.

Generalne uprave za tržišno natjecanje također želi znati kakvu vrstu podataka traži Google, kako ih koristi te koliko njegovo poslovni suradnici procjenjuju vrijednost tih podataka. Regulatora zanima i je li poslovni partneri Googleu u ugovorima uopće zabranjuju ili ograničavaju upotrebu podataka.

Zanima ih i je li Google odbio pružiti podatke svojim partnerima u svezi načina korištenja prikupljenih podataka te kako to utječe na poslovanje njegovih poslovnih partnera u Europskoj uniji.

Kako navode Reuters iz Europske komisije su odbili komentirati dokument a iz Googlea su im odgovorili kako koriste podatke da bi svoje usluge učinili korisnijima te korisnicima prilagodili oglašavanje. Naveli su kako korisnicima daju kontrolu brisanja njihovih podataka te kako će nastaviti surađivati s Europskom komisijom.

Europska povjerenica za tržišno natjecanje u drugom mandatu te u novoj Europskoj komisji i povjerenica za jedinstveno digitalno tržište Margarethe Vestager ustvrdila je da će EU graditi svoj put u digitalizaciji koji neće sličiti niti američkom niti kineskom putu. Naglasila je kako će joj prioritet biti vratiti povjerenja u digitalne usluge – sugerirajući propis o načinu na koji tvrtke prikupljaju, koriste i dijele podatke te da će intervenirati koliko je potrebno da se podaci koriste za javno dobro, a ne za koncentriranje tržišne moći.

Podijeli:

 

Vezane objave