Iz tvrtke Vertiv na test nam je stigao manji UPS namijenjen osiguranju napajanja manjih uredskih poslužitelja i radnih stanica. Riječ je o line-interactive uređaju s informativnim LCD zaslonom i izvrsnim faktorom snage

U slučaju da vam marka Vertiv nije baš poznata, niste sami. Iako je naizgled riječ o novoj tvrtki, već i brzi pogled na službene web-stranice otkriva da se radi o kompaniji sa Zapada s dugogodišnjim iskustvom i bogatim proizvodnim portfeljom.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Vertivova obitelj line-interactive besprekidnih napajanja Edge UPS sastoji se od modela s kapacitetom od 500 do 3.000 VA, u različitim fizičkim izvedbama. Prva kategorija su Edge UPS-ovi u obliku mini towera, s kapacitetom od 750, 1.000 ili 1.500 VA. Takvi UPS-ovi predviđeni su za smještanje na policu ili pod u blizini radne stanice, običnog računala ili manjeg uredskog poslužitelja. Tu su potom UPS-ovi za montažu u serverske ormare, debljine 1U, dostupni također u tri različite snage – 500, 1.000 i 1.500 VA. Naposljetku, tu su 2U i 3U konvertibilni UPS-ovi. Konvertibilni u smislu da podržavaju ugradnju u ormare, ali ih je s priloženim nožicama moguće upogoniti i samostalno. 2U modeli dostupni su u varijantama od 1.500, 2.200 i 3.000 VA, a 3U model dostupan je samo u varijanti od 3.000 VA. Zašto 3U model, kada već i 2U model nudi takav kapacitet? 3U model namijenjen je ugradnji u plitke serverske ormare (minimalna dubina 500 mm), pa zbog toga ima 50% veću visinu od 2U modela jednake snage.

Aplikacija Power Assist moderno je dizajnirana i dobro prati skaliranje sučelja na Windowsima. U praksi radi vrlo dobro, s izuzetkom nemogućnosti upravljanja programabilnim utičnicama uređaja

Visoka opterećenja

Zajedničke karakteristike svih tih UPS-ova su informativni integrirani LCD ekran u boji, s pripadajućim tipkama za kontrolu, preko kojeg je izravno na UPS-u moguće odraditi konfiguraciju UPS-a i pregled logova. Druga značajka je visoka učinkovitost od 98%, što znači da UPS-ovi troše samo 2% energije iz utičnice na konverziju i održavanje napona baterije. 2U i 3U modeli imaju priključak za spajanje vanjskih baterija, kojim je na logiku u matičnom UPS-u moguće spojiti do šest dodatnih baterija. Svi uređaji imaju odvojenu grupu programabilnih utičnica, kojima možemo upravljati nezavisno od glavnih utičnica za trošila. Naposljetku, no definitivno ne i najmanje važno, UPS-ovi imaju izvrstan faktor snage od 0,9, zbog kojih mogu izdržati osjetno više opterećenje od većine konkurentskih uređaja jednake VA specifikacije. Maksimalno opterećenje testiranog UPS-a je 675 W, pa je za sličnu snagu kod konkurencije potrebno odabrati model više VA vrijednosti.

S druge strane, Vertiv je na kompletnoj seriji Edge škrtario u pogledu povezivosti. Svi oni nude za spajanje s nadzornim sustavom nude samo USB konektor, a ako želite napredniju mrežnu kontrolu, morate kupiti komunikacijsku karticu. Vertiv u ponudi ima dvije takve kartice – jeftiniju, koja ima mrežni konektor i micro-USB, te skuplju, koja dodatno nudi RS-485 port i poseban priključak za Liebertovu senzorsku mrežu.

Edge UPS-ovi mogu se pohvaliti vrlo informativnim ekranom, koji ujedno omogućuje i veliku kontrolu nad funkcijama UPS-a izravno na uređaju

Softversko upravljanje

Bez dodatne kartice, spojen preko USB-a na računalo, UPS može preko sâmih Windowsa inicirati isključivanje računala, no za bolju kontrolu poželjno je instalirati aplikaciju Vertiv Power Assist, koja je, osim za Windowse, dostupna i za Mac OS te Linux. U njoj možemo vidjeti standardne informacije, poput razine napunjenosti baterije UPS-a, trenutačnog opterećenja (samo u obliku postotka, ne i apsolutnih vata) i duljine autonomije pod trenutačnim opterećenjem. Preko drugih kartica u aplikaciji možemo podesiti vrijeme isključivanja trošila (dan, sat i minuta), uvjete isključivanja trošila u slučaju gubitka vanjskog napajanja, te notifikacije koje uređaj šalje preko emaila. Valja napomenuti da je za današnje pojmove upravljanje UPS-om vrlo tradicionalno. Ne postoji nikakav podatkovni oblik u koji bi UPS preko aplikacije slao podatke, niti mobilna aplikacija preko koje bismo mogli pratiti rad UPS-a bez pristupa PC-ju. Dodatni problem je to što preko aplikacije nije moguće podešavati programabilne utičnice koje testirani UPS nudi. Straga na uređaju nalazi se pet IEC C13 utičnica, od kojih su dvije, označene bijelom bojom, odvojene u zasebnu grupu.

Kako bismo njima mogli upravljati, treba iskoristiti četiri tipke na samom UPS-u, smještene ispod informativnog LCD ekrana u boji. Tu pod opcijama (koje su zaštićene lozinkom) možemo podesiti odgođeno uključivanje trošila, isključivanje u slučaju preopterećenja UPS-a na bateriji, te isključivanje utičnica, temeljeno na odvojenom setu parametara, u odnosu na glavne utičnice. Kao što možete pretpostaviti, preko integriranih kontrola mogu se podesiti i mnoge druge postavke, pregledavati logovi i slično. Osim utičnica za trošila i utičnice za napajanje, na stražnjoj strani UPS-a nalazi se i utor za dodatnu karticu, EPO sklopka, USB konektor te automatski osigurač, koji iskače u slučaju preopterećenja. Straga je i ventilator koji se uključuje u slučaju punjenja ili pražnjenja baterije, a tada je dosta bučan. Srećom, to istodobno znači da je UPS veći dio vremena (dakle, kada postoji vanjsko napajanje i baterija je puna) posve nečujan.

Od pet C13 utičnica, dvije su odvojene u programabilnu grupu

Vertiv Edge-750IMT pod maksimalnim opterećenjem od 675 W izdržat će nešto manje od šest minuta, a vrijeme autonomije na opterećenju od 50% znatno je dulje, te prema specifikacijama, iznosi 17 minuta. U odnosu na to što inače mogu UPS-ovi iz istog cjenovnog razreda, riječ je o izvrsnim rezultatima. Tu treba imati na umu da je cijena navedena u info okviru bez ikakvih popusta. Tržišne cijene su 15-20 posto niže.

Kompetitivna prednost su također odvojeni set programabilnih utičnica te vrlo informativni LCD, s velikim mogućnostima izravne konfiguracije uređaja. Područje u kojem Edge-750IMT podbacuje su ograničene mogućnosti daljinske konfiguracije, praćenja i upravljanja, zato što tvornički UPS nudi samo USB konektor. Izostanak opcije priključivanja vanjske baterije ne bilježimo kao minus, jer tako nešto očekujemo isključivo od UPS-ovi koji se montiraju u ormare. Uređaji su pokriveni standardnim jamstvom od dvije godine, no moguće je dokupiti Power Emergency jamstvo, koje traje pet godina, a nudi dodatne prednosti u obliku 24/7 tehničke podrške, besplatnih rezervnih dijelova, besplatnog slanje neispravnog UPS-a na servis te brze zamjene neispravnog UPS-a (unutar 48 sati).

Vertiv Edge-750IMT
Kapacitet / maks. opterećenje750 VA / 675 W
TipLine-interactive
Konektori3+2 x IEC C13, odvojena grupa
Jamstvo2 godine
Plus (+)Visoko maksimalno opterećenje, odvojena grupa utičnica, vrlo informativan LCD ekran, dobro dizajnirana aplikacija za Windowse, mogućnost ugradnje kartice s dodatnim portovima, nečujan rad kada baterija nije aktivna
Minus (-)Za mrežnu kontrolu potrebno dokupiti skupu karticu, aplikacija za Windowse ne nudi mogućnost kontrole programabilnih utičnica
DojamKvalitetan UPS odličnog maksimalnog kapaciteta, no malo ograničen glede mogućnosti udaljene kontrole i nadzora
Cijena420 eura
UstupioVertiv, croatia.hello@vertiv.com

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave