Dok je još u tijeku realizacija Wi-Fi 6 tehnologije koja nasljeđuje Wi-Fi 5 u izgradnji bežične mreže kraćeg dometa zahvaljujući otvaranju frekvencijskog opsega od 6 GHz (od 5,925 do 7,125 GHz) Wi-Fi dobija novi iskorak definiran kao Wi-Fi 6e (IEEE 802.11ax).

Naime, kao i Wi-Fi 5, i Wi-Fi 6 radi na dvije frekvencije (2,4 GHz i 5 GHz), no neki će Wi-Fi 6 uređaji moći raditi i na frekvenciji 6 GHz te su dobili posebnu oznaku.

Oslobađanjem novog visokofrekvencijskog opsega za Wi-Fi otvara se niz podatkovnih kanala visokih performansi, Wi-Fi 6e može pojačati isporuku podataka na nove razine, no u tom frekvencijskom opsegu nedostatak mu je kraći domet, nešto kao kraći domet koji ima mmWave. Unatoč tom kraćem dometu, stručnjaci oslobađanje frekvencijskog spektra 6GHz za Wi-Fi nazivaju najvećim dobitku Wi-Fi-u otkako je stvoren izvorni 802.11b prije više od 20 godina. Mogućnosti prijenosa podataka Wi-Fi-em u frekvencijskom opsegu 6 GHZ su nesmetano online igranje zahtjevnijih igara, gledanje 8K videa, održavanje videokonferencija, mogućnosti primjene u telemedicini kao i u proširenoj i virtualnoj stvarnosti.

U odnosu na Wi-Fi 6 IEEE 802.11ax ima manju latenciju, bolje podnosi različite smetnje te ima više od 100 podatkovnih kanala, odnosno nudi sedam ekstra ultraširokih kanala od 160 MHz, više s jednog korisnog kanala Wi-Fi 6 od 160 MHz.

Očekuje se kako će čekanje na opremu za Wi-Fi 6e na tržištu biti znatno kraće nego što je bio slučaj s ranijim verzijama tehnologije jer se radi samo o prilagođavanju novoj frekvenciji. Prvi Wi-Fi 6e usmjerivači već su se počeli prodavati a ove godine se očekuje njihova široka ponuda. Na tržištu su već čipovi za Wi-Fi 6e od Intela, Broadcoma i Qualcomma.

Od pametnih telefona za sada Samsung Galaxy S21 Ultra ima ugrađeni Wi-Fi 6e a očekuje se kako će ove godine Wi-Fi 6e podržavati i premium verzije drugih proizvođača. Do ljeta će biti na stotine Wi-Fi 6e proizvoda, od usmjerivača, prijenosnih računala i tableta do telefona i slušalica proširene stvarnosti.

Nova generacija Wi-Fi 7 u razvoju zasnivat će se na izuzetno visokoj propusnosti (EHT) 802.11be, očekuje se daljnje smanjenje latencije, povećana podatkovna propusnost i njihova bolja dostupnost. Procjena je kako će Wi-Fi 7 biti tržišno dostupan do 2024. godine. (ilustracije Qualcomm, Broadcom i Wireless Broadband Alliance)

Podijeli:

 

Vezane objave