Iako su Sjedinjene Američke Države dom većini vodećih svjetskih tvrtki za proizvodnju poluvodiča te time kontroliraju globalno tržište čime ostvaruju geostratešku prednost pred Kinom, bitno je znati da SAD nema potpunu neovisnost u lancu vrijednosti poluvodiča.

Geopolitički interesi

Naime, radi se o političkoj i vojnoj kontroli tržišta. SAD ovisi o kritičnim inozemnim sirovinama i proizvodnim kapacitetima u ostatku svijeta. Proizvodni lanac bilo kojeg poluvodiča izuzetno je složen i oslanja se na čak 300 različitih ulaza, uključujući različite komponente, posebne materijale koji se obrađuju i analiziraju s više od 50 različitih vrsta alata za obradu i ispitivanje. Ti alati i materijali potječu iz cijelog svijeta i obično su visoko tehnološki složeni i zahtijevaju dugotrajno usvajanje proizvodnih procesa. Nadalje, većina opreme koja se koristi u proizvodnji poluvodiča, kao što je litografski i mjeriteljski strojevi, oslanjaju se na složene opskrbne lance koji su također visoko optimizirani i uključuju stotine različitih tvrtki koje isporučuju module, lasere, mehatroniku, upravljačke čipove, optiku, napajanja i još mnogo toga.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Kineska ovisnost

U takvim odnosima kada su u pitanju poluvodiči kinesko je gospodarstvo potpuno ovisno o ostatku svijeta. Naime, svake godine Kina uvozi više od 300 milijardi američkih dolara poluvodiča, a većina, iako ne sve velike američke tvrtke za proizvodnju poluvodiča, povuku najmanje 25% svoje prodaje s kineskog tržišta.

Složenost tehnologije i proizvodnje poluvodiča imaju i svoje zakonitosti koje nisu slijepi odrazi političkih interesa. Tako , unatoč oštroj retorici posljednjih godina s obje strane Tihog oceana, američke tvrtke za proizvodnju poluvodiča i njihovi kineski kolege i dalje rade zajedno na stotinama, ako ne i tisućama, dizajna proizvoda i zajedničkim naporima za razvoj tehnologije.

Prije posljednjeg pola desetljeća, Kina je potrošila više od 30 godina i desetke milijardi dolara na izgradnju domaće industrije poluvodiča, zasipajući svoje državne prvake resursima da se natječu sa zapadnim tvrtkama. Unatoč tim ulaganjima, kineske tvrtke za proizvodnju poluvodiča čine relativno mali dio globalnog tržišta.

Unatoč tim naporima da se izgradi kineska industrija poluvodiča, regionalna struktura industrije – temeljena na globalnoj raspodjeli tržišnog udjela korištenjem sjedišta tvrtke – bila je u osnovi nepromijenjena u 2020. u odnosu na 2014. i nije bilo većih pomaka u Kini u to vremensko razdoblje. Kineski igrači desetljećima zaostaju u nekim od najvažnijih područja proizvodne tehnologije, poput litografije i najnaprednijih alata za dizajn softvera. Kinesko udruženje poluvodičkih industrija procjenjuje da će Kina, kako bi ispunila svoje ciljeve politike, morati smanjiti nedostatak kadrova od oko 300.000 inženjera.

Proizvodni lanac bilo kojeg poluvodiča izuzetno je složen i oslanja se na čak 300 različitih ulaza, uključujući različite komponente, posebne materijale koji se obrađuju i analiziraju s više od 50 različitih vrsta alata za obradu i ispitivanje

Američke blokade

Za razliku od potrošačke elektronike gdje su velike kineske tvrtke, kao što su Vivo, Xiaomi i Lenovo, zahvaljujući uklapanju u globalna tehnološka dostignuća dostigli s više od polovice svoje prodaje izvan Kine s tehnologijom poluvodiča odnosi su sasvim drugačiji. Kao ključna tehnologija poluvodiči su geostrateški presudni u odnosima SAD i Kine. Od 2016. godine, kao odgovor na zabrinutost zbog sudjelovanja kineskih tehnoloških tvrtki u kršenju ljudskih prava i veza kineskih poluvodičkih tvrtki s kineskim vojnim institutima, američka je vlada dodala glavne kineske kupce i proizvođači poluvodiča na popis tvrtki koje su suprotne demokratskim vrijednostima i opasnost za zapadne demokracije. Te tvrtke uključuju potrošače poluvodiča kao što su DJI, ZTE i Hikvision, a proizvođači poluvodiča uključuju Huawei i SMIC. Tvrtke s popisa uglavnom nemaju pravo na primanje bilo kojeg proizvoda ili tehnologije koji podliježe Uredbama o upravi za izvoz bez licence koju je dostavio Ured za industriju i sigurnost SAD. Administracija u Washingtonu je također pojačala nadzor nad akvizicijama ili ulaganjem u osjetljive tehnologije poput poluvodiča i ograničila je zajedničko istraživanje i razvoj i akademski angažman američkih i kineskih tvrtki, laboratorija i obrazovnih institucija. Zajedno uzeti u obzir, ti potezi američke administracije znatno su otežali ionako složen i skup zadatak izgradnje konkurentne kineske industrije poluvodiča.

Podijeli:

 

 

Vezane objave