Vlada Velike Britanije s izlaskom iz članstva te zemlje u Europskoj uniji (napuštanje EU 31. siječnja, završetak procesa provedbe izlaska 31. prosinca 2020. godine) mijenja svoju politiku u digitalnom gospodarstvu. Naime, državni tajnik za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju Chris Skidmore izjavio je kako Velika Britanija neće provoditi EU Direktivu o autorskim pravima koja se treba početi primjenjivati najkasnije 7. lipnja 2021. godine. „Sve buduće izmjene okvira kršenja autorskih prava u Velikoj Britaniji smatrati će se dijelom uobičajenog postupka domaće politike“, rekao je Skidmore.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Usto, Velika Britanija neće primjenjivati ubuduće ni EU pravila o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation GDPR) te će uspostaviti svoja pravila, ustvrdio je britanski premijer Boris Johnson u pisanoj izjavi.

Premijer Johnson je naveo da će Velika Britanija “razviti odvojene i neovisne politike” na različitim poljima, uključujući zaštitu podataka, dodajući da će vlada nastojati održati visoke standarde.

U međuvremenu, u Bruxellesu, Europska komisija objavila je preporuku za otvaranje trgovinskih pregovora s Velikom Britanijom, ističući prethodne obveze koje su obje strane preuzele kako bi održale dosljednost u standardima zaštite podataka.

„S obzirom na važnost protoka podataka, predviđeno partnerstvo trebalo bi potvrditi opredjeljenje stranaka za osiguranje visoke razine zaštite osobnih podataka i potpuno poštivanje pravila EU o zaštiti osobnih podataka“, navodi se u dokumentu te naglašava da bi  prijenosu podataka nakon Brexitu između Velike Britanije i EU-a trebao prethoditi sporazum o adekvatnosti.

EU-ov sustav zaštite osobnih podataka, GDPR, postavlja osnovne zahtjeve za standarde zaštite podataka i obrađuje minimalne standarde privatnosti za prijenos EU podataka izvan Unije. Za zemlje koje nisu sa sjedištem u EU-u često se potpisuju ugovori o adekvatnosti između EU-a i druge strane kao načina zaštite osobnih podataka.

Europska komisija prethodno je izjavila da će procjena sporazuma o adekvatnosti između Velike Britanije i EU početi 1. veljače. Koraci za usvajanje sporazuma o adekvatnosti, koji omogućavaju prijenos podataka između EU-a i Velike Britanije, uključivali bi razdoblje procjene EK, a zatim nacrt odluke izvršne vlasti EU-a, mišljenje Europskog odbora za zaštitu podataka, a zatim konačno odobrenje država članica i Kolegija povjerenika.

U siječnju je britanski digitalni tajnik Nicky Morgan nagovijestio smjer kojim će nakon  Brexita  Velika Britanija krenuti, odnosno na osnovu svoje Nacionalne strategije podataka će nastojati “u potpunosti i odgovorno otključati moć podataka za ljude i organizacije širom svijeta”.

Međutim, među aktivistima za podatke postojala je bojazan da Velika Britanija neće ispuniti tražene standarde EU-a za usvajanje sporazuma o adekvatnosti podataka i širenje, što će ometati prijenos podataka između EU-a i Velike Britanije.

Podijeli:

 

 

Vezane objave