države u svijetu koje ne zabranjuju 5G tehnologiju Huaweia označene su crvenom bojom, rozom bojom su označene države koje još nemaju odluku o tome a scijetlo plavom države koje izričiti zabranjuju 5G opremu jineskog proizvođača, bijelom bojom su označene države koje još nemaju nikakve odluke o 5G tehnologiji

Velika Britanija će dopustiti Huaweiu isporuku opreme za 5G mreže unatoč pritisku Sjedinjenih Država koje su pokušale odgovoriti London od dopuštenja kineskom tehnološkom divu za sudjelovanje u izgradnji nove telekomunikacijske tehnologije. Razlog za onemogućavanje Huaweia u izgradnji 5G mreža kod partnerskih zemalja za Washington su, kako su službeno naveli, sigurnosni razlozi.

„Uvjeti na tržištu nisu isti u SAD-u i Velikoj Britaniji. Mogli biste ga nazvati tržišnim neuspjehom, ali mi smo tu gdje jesmo “, rekao je medijima izvor iz Downing Streeta.

Konačnu odluku donijet će Vijeće za nacionalnu sigurnost Velike Britanije, kojom će predsjedavati premijer Boris Johnson. Velika Britanija će vjerojatno u odluci  da Huawei može sudjelovati u natječajima za nabavku opreme za 5G označiti “dobavljačem visokog rizika” i nametati mu ograničenja opskrbe.

“Britanska javnost zaslužuje pristup najboljoj mogućoj tehnologiji. Ako se ljudi protive jednom ili drugom proizvođaču, onda nam moraju reći koja je alternativa”, rekao je Johnson.

Ranije ovog mjeseca, američki dužnosnici stigli su u Britaniju da pozovu Huaweijevu 5G zabranu. U svibnju je američka vlada dodala Huawei na svoju crnu listu trgovine, uslijed zabrinutosti da njegova 5G oprema omogućuje kineskoj vladi da špijunira druge države. Huawei je odbacio optužbe, ustvrdivši da djeluje neovisno od vlade Kine.

Prema američkom zakonu, Odjel za trgovinu Sjedinjenih država može ograničiti izvoz na inozemno poduzeće ako utvrdi da to predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost. To je učinio Ured za sigurnost industrije u svibnju 2019. godine, kad je Huawei stavio na ograničenu trgovinsku listu. Ali nikada nije bilo baš jasno koja je stvarna motivacija administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa za zabranu. Tada je Ministarstvo navelo činjenicu da Huawei Iranu pruža zabranjene financijske usluge. Ostali u administraciji ukazali su na zabrinutost zbog sigurnosti Huaweijeve mrežne opreme 5G. Ipak, drugi vladini dužnosnici naveli su kako je cilj usporiti brzi rast kineske na globalnom tržištu 5G opreme. Analitičari smatraju upitnom opravdanost odluke Trumpove administracije jer je samo prošle godine zabrana prodaja američkih proizvoda Huaweiu tehnološkim proizvođačima iz Sada smanjila izvoz za 11 milijardi američkih dolara.

Europske zemlje u kojima je do sada uspostavljena komercijalna 5G mreža od najmanje jednog operatera

Podijeli:

 

Vezane objave