U New Orleansu se ovaj tjedan održava VeeamON, najveći godišnji skup tvrtke Veeam. Veeam je relativno nova tvrtka – osnovani su 2006 – koja se uspinje strelovito, na valu mantre – dostupnost (availability). Dostupnost je ono što vam treba, tvrde Veeamovci, i bolja je i od disaster recoverya i od backupa, odnosno u svojoj filozofiji obuhvaća i ove dvije “discipline”. Veeam ima nekoliko tisuća zaposlenika diljem svijeta i prihode od preko 600 milijuna dolara. Probijanje milijarde planiraju za 2019.

VeeamON je godišnji skup partnera, korisnika, resellera i ostalih iz Veeamovog ekosistema. Na otvaranju u utorak objavljene su neke nove smjernice kompanije, a sadržaji za partnere i korisnike detaljnije se razrađuju na pojedinačnim predavanjima.

Neki naglasci… Managiranje, migracija i zaštita javnog oblaka (AWS, Microsoft Azure i drugi) moći će se obavljati novim Veeam Availability Console i Veeam Agents. Za zaštitu Enterprise Mission-Critical aplikacija tu je novi Veeam CDP i vCloud Director Integration za poboljšane Disaster Recovery as a Service (DRaaS) mogućnosti. Uvodi se Tape as a Service kako bi pomogao korisnicima u ispunjavanju propisa (compliance) i zahtjeva za arhiviranje i dugotrajnu pohranu.

Veeam Backup for Microsoft Office 365 donosi Multi-Tenancy, multi-repository i automatizaciju u Microsoft Office 365. Novi Veeam Cloud and Service Provider Directory omogućava spajanje partnera, VAR-ova (value added reseller) i VCSP-ova (Veeam cloud and service provider). Uveden je i novi Veeam Accredited Service Provider program, u svrhu povećanja efikasnosti prodajnih kanala i zadovoljstva korisnika.

Također, dostupna je nadogradnja Veeam Backup & Replication 9.5 Update 2, kao dio Veeam Availability Suitea, i donosi Availability for the Always-On Enterprise i podršku za Storage Snapshot za Cisco HyperFlex.

Objavljene su i proomjene u top managementu tvrtke. Predsjednik, COO i član upravnog odbora Peter McKay i suosnivač i član upravnog odbora i CTO Andrej Baronov promovirani su u poziciju CEO-a (zajednički dijele položaj). Drugi suosnivač i direktor, Ratmir Timašev, nastavlja u svojim ugolaga kao dosad.

S Veeamom je posebno osjetljivo pitanje što je tvrtka u principu ruska, iako to ne ističu, jer im u sadašnjim uvjetima opće globalne paranoje to ne bi išlo u korist. Veeam su osnovala dva Rusa, u početku u Švicarskoj, a sada su prošireni po cijelom svijetu. Najjači su u Americi, gdje održavaju svoje velike godišnje konferencije. Ruski “DNK” tvrtke vidljiv je na svakom koraku – na svakom kutu se govori ruski, na svim razinama, od najvišeg managementa do rovova – zaposleno je dosta Rusa. Ne govorimo ovo kao da je u ptanju problem – dapače, desetljećima iz Rusije dolazi odličan softver, već kao zanimljivost. Baš ovih dana u američkim medijima vlada prava antri-ruska histerija, zbog Trumpovog razgovora s Rusima u kojem je, kažu, izlanuo više nego je trebao. Veeamovci ser time ne daju smetati, s niti bi trebali.

VeeamOn traje do četvrtka, što zbog nezanemarive vremenske razlike, znači do hrvatskog petka. Opširniji izvještaj očekujte u narednom print izdanju Mreže.

Podijeli:

Vezane objave