Udruga za reviziju i kontrolu informacijskog sustava Ogranak Hrvatska (ISACA Croatian Chapter), dio međunarodne organizacije ISACA (www.isaca.org ), vodećeg svjetskog pružatelja znanja, certifikata, zagovaranja obrazovanja o informacijskim sustavima na područjima sigurnosti i osiguranja, korporativnog upravljanja, upravljanja informacijskom tehnologijom, IT rizicima te usklađenošću s propisima i standardima vezanima uz IT, u Zagrebu je organizirala konferenciju Svemoguće računalstvo: Naš prijatelj ili neprijatelj (Omnipotent computing: Our friend or foe). Konferencija je održana na engleskom jeziku s obzirom na dobar broj sudionika izvan Hrvatske.

ISACA je osnovana još 1969. godine s ciljem razvijanja međunarodnih standarda revizije i kontrole informacijskih sustava, održava međunarodne konferencije, objavljuje ISACA Journal, pomaže članicama u osiguravanju povjerenja u vrijednosti za koje se organizacija zalaže, kroz svoj Centar znanja (ISACA Knowledge Center www.isaca.org/knowledge-center) radi na unaprjeđenju IT vještina i znanja kroz globalno prihvaćene certifikate Certified Information Systems Auditor (CISA), Certified Information Security Manager (CISM), Certified in the Governance of Enterprise IT (CGEIT) i Certified in Risk and Information Systems Control (CRISC).

ISACA kontinuirano ažurira i proširuje praktične naputke i proizvode temeljene na skupu nadzora nad informacijskim i srodnim tehnologijama, organiziranih u logičke okvire procesa koji omogućuju i povezuju njihovu praktičnu primjenu putem COBIT (Control Objectives for Information and Related Technologies) okvira. COBIT pomaže IT profesionalcima i rukovoditeljima u ispunjavanju njihovih odgovornosti vezanih uz upravljanje IT-jem, posebice na područjima sigurnosti i osiguranja, rizika i kontrole, te pružanja dodatne vrijednosti poslovanju.

Hrvatski ogranak ISACA Croatia Chapter  prvotno je osnovan 15. ožujka 2001. godine.

Konferenciju je otvorio voditelj informacijskih sustava revizije i predsjednik ISACA Croatian Chapter Andro Galinović najavljujući njen sadržaj.

Direktor Microsoft CEE za digitalnu transformaciju Ivan Vidaković kao keynote govornik u svojem predavanju Suočavanje s nevidljivom revolucijom (Facing Invisible Revolution) naveo je globalne trendove i tehnologije koje mijenjaju društvo te objasnio kako se Microsoft suočava s globalnim izazovima u kojima su i poslovne prilike.

Voditelj Otvorenih sustava i Labaratorija za na zagrebačkom Fakultetu organizacije i informatike Tonimir Kišasondi u svojem predavanju Rizici svemogućeg računalstva govorio je o sigurnosnim rizicima poslovanja koje prožima digitalizacija. Naglasio je važnost sigurnosti informacijskih rješenja u svim njihovim fazama, od dizajniranja do praktične primjene, važnosti sigurnosti ukupne ICT infrastrukture, nužnost provjere i analiziranja  sigurnosnih aspekata kao i primjene kriptografske zaštite.

Stručni suradnik u CERT-u Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET i pravni stručnjak i konsultant Tihomir Katulić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta u predavanju GDPR – Što poslije 25.5.? ukazao je na izazove praktične primjene europske pravne stečevine kod zaštite intelektualnog vlasništva, zaštiti privatnosti podataka i važnosti sigurnosti najosjetljivijih informatičkih podataka te odgovorio na brojna pitanja koja još uvijek postavljaju hrvatske tvrtke tumačeći opće odredbe GDPR uredbe.

Jurica Čular iz Ureda za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS) govorio je o primjeni NIS direktive u Hrvatskoj, apartner u KPMG-u za usluge upravljanja mangmentom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini Danijel Lenardić zatvorio je seriju pojedinačnih predavanja govoreći o izazovima i rizicima digitalne transformacije u odabranim industrijama kroz brojne praktične primjere (case study).

Na kraju konferencije održan je okrugli stol na kojima su se osim predavača Jurice Čulara i Danijela Lenardića pridružili i voditelj sigurnosti Privredne banke Zagreb Milan Parat te supervizor informacijskih sustava pri Hrvatskoj narodnoj banci Mario Kozina. Na okruglom stolu, uz moderaciju predsjednika ISACA CC, sudionici su razmijenili iskustva o reviziji i kontroli informacijskih sustava. Prema reakcijama sudionika konferencije, odnosno brojnim pitanjima upućenim stručnjacima nakon njihovih predavanja informatička zajednica svjesna je važnosti opreznog iskoraka u digitalnu transformaciju poslovanja kako bi svemoguće računalstvo što više bilo prijatelj, a ne neprijatelj.

Podijeli: