Krajem 2021. godine svijet je prošao prekretnicu od 200 pokrenutih komercijalnih javnih 5G mreža, a industrija se dalje snažno razvija. Nakon uspješnog pokretanja 5G mreža temeljenih na nesamostalnim arhitekturama (non stand alone NSA), mnogi operateri počeli su ulagati u samostalnu (stand alone SA) infrastrukturu 5G i implementirati je.

Maksimalne tržišne DL brzine, mobilne 5G mreže (54 operatera), izvor GSA

Agregacija operatora

Osim toga, operateri nastoje iskoristiti mogućnosti agregacije operatera (carrier aggregation  CA) u LTE mrežama, uvođenjem tehnologije udruživanja operatera kako bi povećali propusnost 5G usluga svojim korisnicima. LTE-Advanced je korisnicima donio Gigabit LTE mreže, a operateri očekuju da će agregacija operatera isporučiti Gigabit+ 5G mreže. Agregacija 5G operatera također ima potencijal povećati pokrivenost stanicama za implementacije 5G.

Maksimalne tržišne DL brzine, 5G FWA mreže (53 operatera), izvor GSA

Brzine 5G mreže

U ovoj fazi evolucije njihovih 5G mreža, s nekoliko operatera koji još aktivno koriste 5G NR CA za svoje komercijalne usluge, zanimljivo je pogledati što operateri obećavaju u smislu maksimalnih brzina za svoje 5G korisnike. GSA je analizirao podatke za maksimalnu navedenu download (DL) propusnost koju promoviraju operateri, za svoje komercijalne 5G usluge.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

ulaganja 5G NR CA, po zemljama, izvor GSA

Za 5G mobilne mreže, maksimalna DL propusnost koja se prodaje korisnicima od strane uzorka kreće se od 100 Mb/s do 4,26 Gb/s, sa srednjim tržišnim brzinama od 1,116 Gb/s. Operateri promiču veće brzine za svoje 5G mobilne mreže nego za svoje 5G FWA mreže. Gigabitne brzine ili bolje promovira 38 od 54 5G mobilne mreže (nešto više od 70% njih) za koje GSA ima podatke.

5G Global Top 15 brzina, izvor Opensignal

Maksimalna downlink

Za 5G FWA mreže, maksimalna DL propusnost koja se prodaje kupcima od strane uzorka kreće se od 50 Mb/s do 4,2 Gb/s, pri čemu je srednja tržišna brzina 716 Mb/s. Gigabitne brzine ili veće promovira 19 od 53 operatera (gotovo 36% njih) za koje GSA ima podatke.

Naravno, obećane brzine ne održavaju stvarne brzine. Nedavni podaci iz Opensignala, objavljeni u njegovom članku Benchmarking the Global 5G Experience (studeni 2021. godine) pokazali su da su stvarne brzine preuzimanja za 5G, u nekim mrežama, prilično impresivne. Prema OpenSignalu, najveće brzine preuzimanja 15 najboljih mreža (na osnovu milijardi dnevnih mjerenja koje prikuplja s uređaja na globalnoj razini) su od 580 Mb/s do 934,9 Mb/s, dok se prosječne brzine preuzimanja u 15 najbržih 5G mreža od 189 Mb/s do 423,8 Mb/s. Najveće brzine prijenosa u 5G mrežama (uplink) su od 26,1 Mb/s do 41,9 Mb/s.

Komercijalni 5G uređaji koji sadrže čipsete s podrškom za neki od oblika NR CA

Podijeli:

 

 

Vezane objave