U organizaciji Sveučilišnog računskog centra (Srca) 1. i 2. travnja 2019. održana je stručna konferencija Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2019 koja je ujedno bila i Uvodna konferencija projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak- HR-ZOO.

Konferencija je okupila više od 350 stručnjaka koji su tijekom dva dana raspravljali unutar četiri tematska područja: znanost i tehnologija, informacijski sustavi, digitalni repozitoriji i komunikacija u znanosti te novi alati i tehnologije u obrazovanju. Glavnina programa bila je usmjerena na predstavljanje projekta HR-ZOO.

U uvodnom obraćanju ravnatelj Srca Zoran Bekić naglasio je da se „izgradnja HR-ZOO ozbiljno zahuktava te da je ova konferencija dobra prilika da se svi detaljno upoznaju s planovima i ciljevima tog našeg zajedničkog oblaka u kojem nam uskoro predstoji suradnja i zajednički rad“.

„Vrlo pojednostavljeno govoreći mi HR-ZOO vidimo kao novu generaciju e-infrastrukture obrazovnog i istraživačkog sustava u Hrvatskoj, pa je utoliko svaka tradicionalna tema konferencije Srce DEI ujedno i tema vezana uz HR-ZOO, a vrijedi i obratno – sve vezano uz HR-ZOO ima izravan utjecaj na sva područja i teme koje već tradicionalno raspravljamo na našim DEI konferencijama i koje su vezane uz postojeće i nove usluge Srca“, naglasio je Bekić.

Okosnicu otvaranja i uvodnog dijela konferencije činila su tri pozvana predavanja koja su ove godine održali međunarodno prepoznati mladi hrvatski znanstvenici: Rosa Karlić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala je predavanje Od bioinformatike do personalizirane medicine, Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu predavanje Strojno učenje i obrada jezika: modeli koje razumijemo i modeli koji nas razumiju“, a Vibor Jelić s Instituta Ruđer Bošković, predavanje Osluškivanje radiovalova iz dalekog svemira.

Predstavljanje ciljeva i očekivanih rezultata projekta HR-ZOO, te dinamiku predstojećih aktivnosti je u svojem predavanju izložio je zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak Ivan Marić.

Projekt HR-ZOO sufinancira Europska unija s oko 200 milijuna kuna kroz Europski fond za regionalni razvoj. Na projektu je šest partnera: četiri hrvatska sveučilišta (sveučilište u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu) Institut Ruđer Bošković i CARNET. Projekt predviđa uspostavu mreže sjedišta u četiri grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a predstavljat će distribuiranu nacionalnu e-infrastrukturu računalnih, spremišnih i mrežnih resursa različitih namjena.

„Korištenje zajedničkih nacionalnih resursa omogućit će značajne uštede te potaknuti kulturu dijeljenja resursa i podataka. Uspostava specijaliziranih timova vrhunsko osposobljenih stručnjaka tzv. e-znanstvenika predstavljat će novi organizacijski oblik korisničke podrške znanstvenicima i istraživačkim projektima, kako bi olakšao rad znanstvenika s vrhunskom tehnologijom koja im je na raspolaganju, a s ciljem poboljšanja kvalitete i relevantnosti samih istraživačkih aktivnosti“, istaknuo je Ivan Marić.

Drugi radni dan konferencije programski naglasak bio je na drugom velikom projekt Srca izgradnji Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje. Predstavljeno je stanje na projektu CroRIS te prezentirano idejno i izvedbeno rješenje.

Konferenciju je zatvorilo posljednje pozvano predavanje Federated identity management for research; the key is collaboration koje je održala pozvana predavačica iz Švicarske, Hannah Short iz Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN, European Organisation for Nuclear Research). U predavanju je istaknuta važnost sustava elektroničkih identiteta u istraživačkim zajednicama te nužnost daljnje suradnje zajednice u razvoju i osiguravanju interoperabilnosti elemenata autentikacijske i autorizacijske e-infrastrukture.

Konferencija se bavila i aktualnim temama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja kroz četiri glavna tematska područja gdje su sudionici konferencije imali priliku saznati novosti i iskustva vezana za implementaciju institucijskih repozitorija u Dabru (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) te unaprjeđenja koja provode i izazove s kojima se susreću uredništva znanstvenih i stručnih časopisa u Hrčku (Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa). Tema koja je razmatrana u niz predavanja bila je interoperabilnost informacijskih sustava pa su tako prikazani primjeri povezivanja i unaprjeđenja informacijskih sustava iz Srca, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Instituta Ruđer Bošković i Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Na konferenciji se aktivno raspravljalo o važnosti razvoja digitalnih kompetencija nastavnog osoblja u visokim učilištima te su razmatrani učinkoviti načini vrednovanja e-kolegija, što je vrlo aktualna tema za svaki moderni obrazovni sustav.

„Ove godine održano je šesnaest različitih radionica na kojima su sudionici imali priliku steći praktična znanja, ali i raspravljati o svojim iskustvima vezanima uz različite komponente e-infrastrukture i mogućnosti primjene tih komponenti u njihovom okruženju“, naglasila je predsjednica Programskog odbora konferencije Sabina Rako.

Podijeli:

 

Vezane objave