Honeywell International kao voditelja konzorcija, AOPA-Njemačka, Eskisehir Teknik Üniversitesi, Eurocontrol, İstanbul Teknik Üniversitesi, Nokia i Sarp Havacilik Lojistik Turizm Sanayi ve Tic AS Projekt dobili su projekt digitalizacije zrakoplovne komunikacije u Europi FACT (Future All Aviation CNS Technology) koje financira zajedničko poduzeće SESAR a u okviru inovacijskog programa EU Horizon 2020. Konzorcij će sadašnji sustav komunikacije u europskom zrakoplovstvu koji se temelji na IP-u digitalizirati uvodeći 4G i 5G mrežu.

Nokia će pružiti 4G i 5G jezgrenu infrastrukturu, savjetovanje i usluge za Project FACT, koji će istražiti buduću primjenu nove, konzistentne tehnološke platforme za usluge komunikacije, navigacije i nadzora (CNS) u upravljanju zračnim prometom (ATM).

Projektom FACT povećati će se sigurnost i otpornost budućih komunikacija u zračnom prometu na globalnoj razini kroz razvoj integrirane CNS arhitekture slijedeće generacije.

Projekt FACT isporučit će ažuriranja postojećih CNS tehnologija, gdje se očekuje da se aplikacije poput komunikacije podatkovne veze kontrolor-pilot – metoda kojom kontrolori zračnog prometa komuniciraju s pilotima – također mogu primijeniti na nove i nove širokopojasne mobilne širokopojasne tehnologije u nastajanju. Projekt će također istražiti potencijalnu integraciju današnjih konvencionalnih ATM sustava s novim U-Space uslugama poput bespilotnih letjelica i drugih bespilotnih letjelica.

Nokia će napraviti studiju izvodljivosti i testiranja novih komunikacijskih sustava koji če zamijeniti CNS sustave. Planirano je da Nokia laboratorijska ispitivanja tvrtke napravi u ljeto 2021. godine, a terenska ispitivanja do lipnja 2022. godine.

Podijeli:

 

Vezane objave