U UN-u, najmanje 28 vlada zahtijeva zabranu autonomnog naoružanja, odnosno naoružanja  kontroliranog umjetnom inteligencijom (često nazivano i robotima ubojicama), ali su i SAD i Rusija blokirale bilo kakav pravno obvezujući sporazuma o autonomnom naoružanju.

Autonomno oružje su tehnologije poput dronova, tenkova i drugih strojeva kojima upravlja računalo pomoću sustava umjetne inteligencije i programiranog za odabir i napadanje ciljeva, bez ljudske kontrole.

Uz SAD i Rusiju i druge velike vojne sile, uključujući Kinu, Izrael, Južnu Koreju i Veliku Britaniju, također snažno razvijaju autonomne sustave naoružanja.

Kina je u rujnu najavila da će se pridružiti zemljama koje se protive ograničenju takvog naoružanja, ustvrdivši da će podržati zabranu potpuno autonomnog oružja, ali su pojasnili da je Peking samo protiv njihove uporabe na bojnom polju, a ne protiv proizvodnje i razvoja takvog naoružanja.

Na sastanku predstavnika zemalja članica Konvencije o konvencionalnom oružju (Convention on Conventional Weapons CCW) pri Ujedinjenim narodima u Ženevi u studenome nisu mogli dogovoriti o obvezujućem zajedničkom pristupu problematici autonomnog naoružanja. Jedini postignuti dogovor je da će se razgovori nastaviti i slijedeće dvije godine.

Rusija planira do 2025, godine razviti svoju postrojbu robota.

Iz nevladinih organizacija u svijetu nastoji se potaknuti zemlje kroz druge UN organizacije a ne kroz CCW na izradu konvencije o zabrani autonomnog naoružanja. Takvog staba je i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji apelira na usvajanje međunarodnog ugovora o zabrani autonomnog naoružanja za koje je rekao da su „strojevi koji imaju moć ubijanja bez ljudske intervencije što je politički neprihvatljivo, a moralno za prezir“. Guterres je upozorio kako je u tijeku kibernetička utrka u naoružanju te kako slijedeći veći rat može izazvati masovni zlonamjerni cyber napad.

EU je zauzela stav protiv “robota ubojica” prošle godine, kada je Europski parlament donio rezoluciju kojom se zahtijeva međunarodna zabrana razvoja, proizvodnje i uporabe oružja koje ubija bez ljudskog sudjelovanja.

Stručnjaci, međutim, ističu da je tehnološki razvoj možda napredovao već predaleko da bi umjesto toga proveo potpunu zabranu i zalažu se za regulatorne mjere.

Predstavnici EU-a traže načine kako u UN-u nametnuti određena ograničenja i standarde radeći na zajedničkoj definiciji usmjerenoj ka stvaranju normi, čak i ako nema obvezujućih pravnih instrumenata za zabranu autonomnog naoružanja.

Podijeli:

 

Vezane objave