Ustavni sud Turske odlučio je u četvrtak 26. prosinaca sa šest od deset glasova za da vladina trajna zabrana Wikipedie krši slobodu izražavanja u toj zemlji te je naložio da se ta online enciklopedija opet stavi na raspolaganje turskim korisnicima.

Wikipedia je u Turskoj zabranjena još u travnju 2017. godine, Ankari je smetalo što je u Wikipedii bilo navoda da je turska država podržavala terorističke organizacije, uključujući takozvanu Islamsku državu i Al-Qaidu. Vlada u Ankari je usvojila zakon prije tri godine koji joj omogućuje blokiranje web stranica za koje smatra da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Wikipedia je odbilo zahtjev Ankare za uklanjanje spornih sadržaja nazivajući to cenzurom.

“Pridružujemo se turskom narodu i milijunima čitatelja i volontera koji se oslanjaju na Wikipediju širom svijeta, kako bi pozdravili ovo važno priznanje za univerzalni pristup znanju”, reagirali su iz Fondacije Wikimedia, neprofitna organizacija koja upravlja Wikipediom

“Zakonitost zabrane pristupa razmatra Europski sud za ljudska prava. Taj je slučaj sudu u Strasbourgu došao u svibnju 2019. godine, a Sud mu je dodijelio prioritetni status.

Inače, Wikipedia je jedan od najznačajnijih izvora informacija u svijetu. Čita se 6.000 puta svake sekunde, a članke svakodnevno uređuje, poboljšava i raspravljanjima zajednica s više od 250 000 volontera iz cijelog svijeta. Više od 85 posto tih članaka nalazi se na jezicima koji nisu engleski, što uključuje i više od 300.000 članaka turske Wikipedie, koje su volonteri na turskom jeziku napisali za ljude koji govore turski jezik.
Odnedavno je Wikipediu blokirala i Kina.

Podijeli:

 

Vezane objave