Grafička vizualizacija rješenja za interoperabilnost X-Road. izvor: Nordijski institut za interoperabilna rješenja

Nacionalni registri Estonije i Finske u petak 14, veljače započeli su razmjenu podataka putem čvorišta nazvanog X-Road, čvorišta koja omogućuje državnim registrima razmjenu dokumenata i otkrivanje mogućih prijevara i nezakonitosti , objavio je estonski EER.

Zamjenik glavnog tajnika estonskog ministarstva pravosuđa Viljar Peep rekao je kako se nada da u skorije vrijeme estonski poslovni subjekti imati digitalnu komunikaciju umjesto podnošenja papirnih dokumenata s finskim državnim institucijama, prije svega s finskim registrom trgovačkih društava.

“Estonija je sve pripremila za takvu digitalnu razmjenu. Estonski registar trgovačkih društava također već sada može provjeriti finske tvrtke digitalnim zahtjevom. To smanjuje papirologiju i poboljšava sigurnost jer je teže počiniti prijevaru”, naglasio je Peep.

Za sada digitalno čvorište Estonije i Finske za razmjenu podataka mogu koristiti samo osobe koje se bave obradom podataka iz nacionalnih registara trgovačkih društava i to samo za svoje potrebe. Oni te podatke mogu prosljeđivati na zahtjev pojedinim drugim državnim institucijama u obje zemlje, na primjer županijskom sudu u Tartuu u Estoniji i Uredu za patente i registraciju u Finskoj.

Zamjenik glavnog tajnika estonskog Ministarstva za gospodarstvo i komunikacije i ujedno glavni tajnik za digitalizaciju Estonije Siim Sikkut rekao je kako su pripreme za uspostavljanje digitalnog čvorišta za razmjenu podataka trajali dvije godine. U stvari, razmjena podataka između nacionalnih registara trgovačkih društava samo je prvi korak tih priprema u uvođenju potpune digitalne razmjene između institucija dvije zemlje, objasnio je Sikkut.

Nakon razmjene podataka dva nacionalna registra trgovačkih društava slijedi digitalna razmjena dozvola za obavljanje trgovačkih djelatnosti, podataka iz registra stanovništva, zdravstvenih podataka…

Još u svibnju 2016. godine premijeri Estonije i Finske potpisali su zajedničku deklaraciju o pokretanju razmjene podataka i razmjene e-usluga između dviju zemalja.

Tehničko rješenje koje je omogućilo razmjenu podataka između Estonije i Finske putem čvorišta X-Road počelo je funkcionirati za razmjenu prekograničnih e-usluga u veljači 2018. godine. Međudržavni sporazum o razmjeni podataka nacionalnih registara trgovačkih društava potpisan je u veljači 2019. godine.

Podijeli:

 

Vezane objave