Pristup internetu velike brzine koji pruža video streaming, igranje i sadržaj virtualne i proširene stvarnosti putem satelita ljudima koji žive i putuju u udaljenim područjima bilo gdje u svijetu sve je bliže praktičnoj primjeni. ESA je potpisala ugovor 5G Emerge o suradnji sa savezom medijskih organizacija javnog servisa Europskom radiodifuznom unijom te još 20 kompanija iz Italije, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Švedske i Švicarske koji će Europi omogućiti globalno najkvalitetniju isporuku medijskih sadržaja, kao i tehničku autonomiju u radiodifuziji.

Ugovor 5G Emerge potpisan je nakon što su istraživači s britanskog Sveučilišta Surrey povezali korisnike mobilne mreže putem konstelacije ultrabrzih širokopojasnih satelita u niskoj Zemljinoj orbiti (Low Earth Orbite, LEO) kojom upravlja europska satelitska kompanija Eutelsat OneWeb, dio Eutelsat grupe, ranije poznata kao OneWeb.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Eutelsat OneWeb je već lansirao 634 svojih malih ( oko 150 kg) širokopojasnih satelita prve generacije (GEN1) niske Zemljine orbite (LEO) u svemir – koji kruže na visini od 1.200 km iznad Zemlje (od toga ih 588 za pokrivenost signalom, a ostali za prijenos podataka). Mreža je tehnički dovršena u ožujku 2023. godine i obećava ultra velike brzine i kratko vrijeme kašnjenja odaziva mreže (latenciju). No neki radovi (npr. zemaljske postaje) još uvijek moraju biti dovršeni prije nego što potpuna globalna pokrivenost postane primjenjiva do kraja 2023. godine.

Eutelsat OneWeb ne koristi isti pristup kao Starlink ili AST Space Mobile, gdje se sateliti mogu izravno povezati s postojećim pametnim telefonima. Pristup OneWeba više odnosi na pružanje backhaula (kapaciteta) za 5G odašiljače na Zemlji.

Britanski su istraživači demonstrirali besprijekorno prebacivanje između zemaljskih mobilnih uređaja koji koriste 5G vezu i satelitskog sustava s 5G kvalitetom usluge.

Inženjeri su testirali brze videokonferencije, kao i igranje i jednostavno pregledavanje interneta bez gotovo ikakvih kašnjenja ili grešaka, zahvaljujući mreži niske orbite oko Zemlje od gotovo 600 satelita i ispitnoj platformi 6G/5G centra za inovacije Sveučilišta u Surreyu. Testovi su obavljeni kroz ESA Sunrise Partnership Project koji je podržala Britanska svemirska agencija.

Kada počne realizacija ugovora korisnici Eutelsat Group moći će na svojim mobilnim uređajima doživjeti visokokvalitetne videozapise, igre i okruženja proširene stvarnosti uživo i bez prekida s bilo kojeg mjesta zahvaljujući povezanosti satelitske veze sa zemaljskom vezom 5G generacije ali i buduće 6G generacije telekomunikacijske tehnologije.

„Bilo je uzbudljivo vidjeti da nema degradacije pri korištenju 5G veze koju je omogućila konstelacija niske Zemljine orbite. Ovo je korak bliže povećanju pristupa internetu za više ljudi diljem svijeta – privilegiji koju mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo. Rad obavljen u 5G pilot testovima pokazao je izvedivost 5G backhaula preko satelita u niskoj Zemljinoj orbiti”, rekao je profesor satelitskih komunikacija u 6G/5G inovacijskom centru na Sveučilištu Surrey Barry Evans

 

 

Vezane objave