U studenom ove godine, ESA-ina letjelica Mars Express izvela je niz eksperimentalnih komunikacijskih testova s ​​kineskim (CNSA) Zhurong Mars roverom. Mars Express je uspješno uhvatio podatke koje je rover poslao ‘naslijepo’ i proslijedio ih na Zemlju gdje su proslijeđeni Zhurong timu u Kini.

Landeri i roveri na Marsu prikupljaju podatke koji pomažu znanstvenicima da odgovore na temeljna pitanja o geologiji, atmosferi, površinskom okolišu, povijesti vode i potencijalu za život na Marsu.

shema kako ESA Mars Express prenosi podatke s CNSA Zhurong rovera, izvor ESA

Kako bi donijeli ove uvide na Zemlju, najprije prenose podatke do svemirskih letjelica u orbiti oko Marsa. Ti orbiteri zatim koriste svoje mnogo veće, snažnije odašiljače za prenošenje podataka iz svemira na Zemlju.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Naime, Utopia Planitia. Rover Zhurong, kojim upravlja orbiter Tianwen-1, usmjerava svoj radio prema nebu Marsa. U vrijeme kada je u dometu njegovog radio odašiljanja ESA-in Mars Express prima signal kineskog rovera Zhurong koji ne može znati prima li se njegova poruka.

“Uobičajeno, orbiter poput ESA-inog Mars Expressa prvo šalje roveru signal, kaže upravitelj operacija svemirske letjelice Mars Express James Godfrey dodajući nakon nakon prijema signala rover tada šalje odgovor kako bi uspostavio stabilnu komunikaciju i započeo dvosmjernu razmjenu informacija uz uvjet da je  radio sustav rovera kompatibilan sa sustavom Mars Expressa.

uspješna ostvarena telekomunikacija u dubokom svemiru kroz suradnju europske i kineske agencija za svemir, izvor ESA

Mars Express odašilje svoj signal koristeći komunikacijske frekvencije koje se razlikuju od onih koje prima kineski Zhurong Mars rover pa dvosmjerna komunikacija nije moguća. Ali u drugom smjeru, Zhurong može odašiljati  signal koristeći frekvenciju koju Mars Express može primiti.

Relejni radio na Mars Expressu ima način rada koji omogućuje ovu jednosmjernu komunikaciju – komunikaciju ‘na slijepo’ gdje pošiljatelj ne može biti siguran prima li njegov signal – ali do sada tehnika nije bila testirana na svemirska letjelica.

U studenom su timovi ESA-e Mars Express i Zhurong iz CNSA proveli niz eksperimentalnih komunikacijskih testova u kojima je Mars Express koristio ‘na slijepo’ način kako bi slušao signale koje mu šalje Zhurong Rover.

Eksperimenti su kulminirali uspješnim testom 20. studenog. Mars Express je uspješno primio signale koje je poslao rover, a kineski stručnjaci iz Zhurong tima potvrdili su da su svi podaci stigli na Zemlju u vrlo dobroj kvaliteti.” kaže Gerhard Billig iz ESA-e. Planirano je još testova kako bi se nastavili eksperimenti i dodatno poboljšati metoda komunikacije između svemirskih misija.”

Podaci koje je prenio Mars Express stigli su na Zemlju u ESA-in ESOC svemirski operativni centar u Darmstadtu u Njemačkoj, putem komunikacijskih antena u dubokom svemiru. Odatle su ti podaci proslijeđeni Zhurong timu u Pekinškom centru za kontrolu svemirskih letova, koji je potvrdio uspjeh testa.

Mars Express poletio je s kozmodroma Baikonur na raketi Soyuz-Fregat 2. lipnja 2003. godine. Ušao je u orbitu oko Marsa 25. prosinca te godine i stigao u svoju operativnu orbitu u siječnju 2004. godine. Prvotno trajanje misije bilo je jedna marsovska godina (687 zemaljskih dana), završeno u rujnu 2005. godine no i dalje je aktivan. izvor ESA

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave