Misija Artemida I Mjesec bi trebala početi 29. kolovoza s lansiranjem svemirske letjelice Orion s lansirne rampe 39B NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi, u SAD. Rezervni datumi su 2. i 5. rujna.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prva misija programa Artemida 1 je testirati NASA-inu svemirsku letjelicu Orion i njen europski servisni modul tijekom putovanja izvan Mjeseca i natrag. Svemirska letjelica će ući u Mjesečevu orbitu, te je planirano da iskoristi Mjesečevu gravitaciju kako bi dobila na brzini za let od skoro pola milijuna km od Zemlje.

Let će poslužiti kao testiranje letjelice Orion i njezine SLS rakete prije letova posade na Mjesec. U prvoj misiji, neće biti posade u letjelici Orion, a letjelicu će kontrolirati timovi na Zemlji. Ljudska posada od četiri astronauta planirana je za drugu misiju Artemida.

Trajanje prve misije bit će između 20 i 40 dana, ovisno o tome koliko u NASA-i odluče napraviti orbita oko Mjeseca. Promjenjivost duljine misije je potrebna da se omogući pad da letjelice u Tihom oceanu, u blizini obale Kalifornije.

planiranje lansiranja Oriona je, između ostaloga,  vezano i za vremenske prilike kako bi povratak astronauta bio siguran, foto NASA/Joel Kowsky

Orion je jedina svemirska letjelica sposobna za ljudsku posadu izvan Zemljine orbite i let u orbiti Mjeseca. Uz modul za posadu, Orion uključuje ESA-in europski servisni modul, pogon koji pokreće Orion.

Europski servisni modul (ESM) osigurava osnovne potrebe astronauta, kao što su voda, kisik, dušik, kontrola temperature, snaga i pogon.

U stvaranju ESM-a ESA-in glavni izvođač radova je Airbus, a uključeno je još 26 europskih tvrtki. ESM se sastoji od više od 20.000 dijelova, od električne opreme do motora, solarnih ploča, spremnika za gorivo i elemenata za održavanje života. ESA je izgradila ili je u fazi gradnje četiri EMS-a a s NASA-om ima ugovor za još dva modula.

jedan od ESM modula izrađen u Europi, foto ESA

Misija Artemida I prva je u programu Artemida koja vodi ljude na Mjesec nakon programa Apollo. Osim ESA-inog uslužnog modula za misije Orion Europska svemirska agencija će isporučiti i module za smještaj i opskrbu gorivom za međunarodnu lunarnu stanicu Gateway koja će kružiti oko Mjeseca. O izgradnji više europskih servisnih modula, kao i o nizu neovisnih europskih lunarnih lendera, odlučit će se na ESA-inom ministarskom vijeću do kraja ove godine u sklopu ESA-ine istraživačke strategije Terrae Novae kojim je planirano i slanje europskog astronauta na Mjesec do 2030. godine.

Podijeli:

 

 

Vezane objave