Nakon uspješno provedenog pilot projekta, Ericsson Nikola Tesla, kao nositelj konzorcija, s kompanijom Profico isporučit će ICT rješenje za pametno parkiranje komunalnom poduzeću Split parking.

Posao je vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a planirano trajanje projekta je šest mjeseci. Riječ je o prvom cjelovitom rješenju za pametno parkiranje u Hrvatskoj i predstavlja jedan od koraka prema pametnom gradu u području mobilnosti.

Na 43 lokacije uličnih parkirališta sa ukupno 1.360 parkirnih mjesta bit će instalirani bežični senzori, koji će bežičnom mrežom releja i kolektora podataka biti povezani na centralni sustav.

Na centralni sustav će biti povezana i postojeća izvanulična parkirališta pod upravom Split parkinga. Korisnici će, u realnom vremenu na Google maps karti, moći vidjeti koja su parkirna mjesta slobodna, a koja zauzeta, gdje su parkirna mjesta za invalide te će imati i mogućnost navigacije, plaćanja i anonimne prijave nepropisnog parkiranja odnosno blokiranja pristupa parkirnom mjestu. Na administratorskom sučelju sustava, Split parking će imati mogućnost nadzora i upravljanja sustavom u realnom vremenu.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević rekla je kako je rješenje inovativno te kako u raznim segmentima života gradova ima prostora za mnoga druga pametna rješenja.

„Prvi cilj je zaštititi građane. Lakše će pronalaziti parkirno mjesto, smanjit će se gužve, smanjit će se emisija CO2, bit će jednostavnije platiti parkiranje, prijaviti nepropisno parkiranje, a tu je i još niz praktičnih rješenja. Ukratko, cilj je učiniti grad urednijim i komunalno sređenijim. Uspostavlja se i nadzorni centar koji će raditi 24 h dnevno te će pomoći u upravljanju, a dobivat ćemo puno podataka za daljnju analizu prometa u mirovanju. Inače, iskoristivost splitskih parkinga u vremenu naplate je tek 80 posto, u Splitu je 92.000 vozila i samo 7000 parkirnih mjesta pod naplatom“, rekao je direktor Split Parkinga Marko Bartulić.

„Aplikacija će biti dostupna na svim mobilnim platformama i integrirat će se u pet-šest postojećih sustava Split parkinga te će se cijeli njihov sustav dići na novu razinu“, rekao je Mateo Perak iz splitske softverske tvrtke Profico.

Podijeli: