Europska komisija je otvorila prijave za rad u skupini o umjetnoj inteligenciji (artificial intelligence) koja će prikupljati stručna mišljenja i potaknuti stvaranje saveza dionika.

Europska skupina za etiku u znanosti i novim tehnologijama (EGE), neovisno savjetodavno tijelo Europske komisije, je pak izdalo izjavu o umjetnoj inteligenciji.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Stručne skupina bit će savjetovac Europske komisije o mogućnostima povezivanja široke i raznovrsne zajednice dionika u Europski savez za umjetnu inteligenciju te o potpori provedbi predstojeće europske inicijative o umjetnoj inteligenciji, a do kraja godine morat će sastaviti i nacrt smjernica za etički razvoj i korištenje umjetne inteligencije utemeljen na temeljnim pravima EU-a.

Smjernice će se sastaviti nakon širokog savjetovanja i na temelju današnje izjave EGE-a. Prijave za pridruživanje stručnoj skupini o umjetnoj inteligenciji primaju se do 9. travnja, a Europska komisija skupinu planira oformiti do svibnja.

Skupina će se u svom radu oslanjati na rad drugih stručnjaka vezan uz umjetnu inteligenciju, npr. na rad strateške skupine na visokoj razini za industrijske tehnologije (privremeno izvješće) te na rad stručne skupine o pravnoj odgovornosti i novim tehnologijama.

I za tu su stručnu skupinu danas otvorene prijave. Ta će stručna skupina Europskoj komisiji pomagati u analizi izazova vezanih uz postojeći okvir pravne odgovornosti.

Na osnovu savjeta stručne skupine Europska komisija će izraditi sveobuhvatni europski pristup umjetnoj inteligenciji i robotici do kraja ove godine. Pristup će obuhvaćati skup  tehnoloških, etičkih, pravnih i socioekonomskih aspekata za jačanje istraživačkih i industrijskih kapaciteta EU na području umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija je postala područje od strateškog značaja i ključni pokretač gospodarskog razvoja. Ta tehnologija može donijeti rješenja mnogim društvenim izazovima iz liječenja bolesti kako bi se smanjila utjecaj poljoprivrede na okoliš. Međutim, ona također izaziva zabrinutost iz pravnih, etičkih i socioekonomskih razloga.

Umjetna inteligencija omogućuje različitim sustavima sposobnost analiziranja njihovog  okruženje i donošenje odluka s potpunim ili određenim stupnjem autonomije za ostvarivanje zadanih aktivnosti.

Umjetna inteligencija obuhvaća i učenje strojeva kroz pripadajuće softvere, učenje iz okruženja ili iz vrlo velikog broja unaprijed selektiranih podataka, omogućujući takvim sustavima prilagođavanje ponašanja u promjenjivim okolnostima ili za obavljaju aktivnosti za koje nisu unaporijed softverski programirani.

Za primjenu umjetne inteligencije nužni su kompjuteri visokih performanci sposobnih obrađivati ogromne količine podataka, cloud usluga radi distribuiranja računalnih resursa, visoka razina sposobnosti povezivanja kroz različite senzore. Umjetna se inteligencija može primjenjivati kroz softvere ne samo u računalima nego i u drugim hardverskim uređajima: robotima, autommobili, različiti cyber fizikalni sustavi…

Umjetna inteligencija već se primjenjuje u našem svakodnevnom životu. Skoro svakodnevno upotrebljavamo umjetnu inteligenciju (AI) u nizu različitih situacija: tražimo informacije na internetu; optimiziramo putovanje na posao; koristimo glasovnu naredbu za biranje telefonskih brojeva tijekom vožnje; izbjegavamo sudar u vožnji automobila; koristitimo otisak prsta ili prepoznavanje lica za autentifikaciju za otključavanje telefona … Primjena umjetne inteligencije rasti će velikom brzinom s razvojem interneta stvari odnosno komercijalizacijom 5G telekom infrastrukture

Podijeli:

 

 

Vezane objave