Čim su prije godinu i pol ukinute naknade za roaming, europski građani znatno su povećali korištenje mobilnih poziva i potrošnju podataka na putovanjima unutar EU-a, pokazuje privremeno izvješće Europske komisije o učincima ukidanja naknada za roaming 15. lipnja 2017. godine. Prema izvješću, upotreba mobilnih podataka u prosjeku je pet puta veća u EU i Europskom gospodarskom prostoru (EGP) nego u razdoblju prije lipnja 2017., a telefonskih poziva na putovanjima otprilike je dvostruko više nego prije.

„Prije godinu i pol dana ukinute su naknade za roaming na putovanjima unutar EU-a.Uz druga digitalna prava, primjerice ukidanje neopravdanog geografskog blokiranja i prenosivost sadržaja, to je dobar primjer koji pokazuje kako EU donosi korist svojim građanima u svakodnevnom životu. Isto tako moramo nastaviti upoznavati Europljane s njihovim digitalnim pravima kako bi na najbolji mogući način mogli iskoristiti nove mogućnosti koje im se nude”, rekao je Potpredsjednik Komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Postoji očit trend povećanja potražnje nakon ukidanja naknada za roaming. Prema najnovijem istraživanju Eurobarometra došlo je do jasne promjene navika. Tako je na primjer 34% putnika jednako često na internetu u roamingu kao i kod kuće, dok je prije lipnja 2017. godine to bio slučaj za njih samo 15%. S druge strane, udio onih koji nikada ne koriste mobilne podatke dok su u inozemstvu smanjio se na 19%, u odnosu na 42% prije ukidanja naknada za roaming. Istodobno je osviještenosti potrošača i dalje visoka te je 62% Europljana svjesno da su naknade za roaming u EU-u/EGP-u ukinute, a 69% ih smatra da oni ili netko koga poznaju od toga ima ili će imati koristi.

Štoviše, ukidanje naknada za roaming pridonijelo je većem uvođenju mobilne širokopojasne mreže i većoj pokrivenosti mrežom 4G, koja je na razini EU-a krajem 2017. dosegla 90,8% (u usporedbi s 85,6% na kraju 2016.).

Zahvaljujući pomnom praćenju nacionalnih regulatornih tijela i Europske komisije, mobilni operateri uglavnom se pridržavaju novih pravila. Zaštitne mjere predviđene Uredbom o roamingu kako bi se izbjegli poremećaji na domaćim tržištima, odnosno odstupanje radi održivost i politika pravedne uporabe, funkcioniraju primjereno i prema potrebi.

Europska komisija će nastaviti pratiti kretanja na tržištima mobilnih komunikacija u državama članicama u bliskoj suradnji s nacionalnim regulatornim tijelima koja su izravno nadležna za osiguravanje provedbe. Cilj je da se operateri i dalje pridržavaju novih pravila te da potrošači imaju koristi od ukidanja naknada za roaming. Europska komisija će u prosincu 2019 godine, u skladu sa zadaćom koju su joj povjerili Europski parlament i Vijeće EU-a, objaviti sveobuhvatno izvješće o preispitivanju pravila „u roamingu kao kod kuće”.

Kao primjer ostvarenja jedinstvenog digitalnog tržišta u praksi, Europljani od 15. lipnja 2017. svoje mobilne telefone (pozivi, SMS poruke i podatkovni promet) mogu koristiti na putovanjima unutar EU-a bez plaćanja dodatnih naknada za roaming. To znači da građani na putovanjima svoje mobilne telefone mogu koristiti baš kao i kod kuće, bez straha od visokih računa.

Europska komisija je cijelo desetljeće prije tog datuma radila na smanjenju i konačnom ukidanju dodatnih naknada koje su telekomunikacijski operateri naplaćivali svojim korisnicima za upotrebu mobilnih uređaja na odmoru ili poslovnom putovanju u inozemstvu. Od 2007. do 2016. godine cijene roaminga smanjile su se za više od 90%, a posljednje smanjenje bilo je u travnju 2016. Na temelju prijedloga Europske komisije, Europski parlament i Vijeće dogovorili su se 2015. o ukidanju naknade za roaming za osobe koje putuju unutar EU-a. Da bi se to postiglo, Europska komisija je, u skladu sa zadaćom koju su joj povjerili Europski parlament i Vijeće, u prosincu 2016. donijela politiku pravedne uporabe i mehanizam za održivost i podnijela prijedloge za preispitivanje veleprodajnih cijena, što je rezultiralo novim veleprodajnim cijenama roaminga, koje su suzakonodavci konačno donijeli u svibnju 2017.

Podijeli:

 

Vezane objave