Prema podacima Dell’Oro Group za izvještajno razdoblje trećeg tromjesečja 2021. godine (Q3 2021) koje obuhvaća sve programe telekomunikacijske infrastrukture (širokopojasni pristup, mikrovalni i optički prijenos, mobilnu jezgru i radio pristupnu mrežu RAN, SP usmjerivači…) pozitivni trendovi koji su obilježili šire tržište telekomunikacijske opreme u prvoj polovici 2021. godine (H1 2021) produžili su se i na treće tromjesečje, koje je šesto uzastopno tromjesečje rasta na godišnjoj razini. Globalno tržište telekomunikacijske opreme procjenjuje se na 100 milijardi američkih dolara.

Šest tromjesečja rasta

Nerevidirani podaci upućuju da je cjelokupno tržište telekomunikacijske opreme napredovalo za 6% u tromjesečju na godišnjoj razini, odnosno prema trećem tromjesečju 2020. godine (Q3 2020) te 9% u odnosu na od početka godine. Rast tržišta u prvom tromjesečju 2021. godine (Q1 2021) bio je potaknut potražnjom za bežičnom i fiksnom opremom.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Većina dobavljača nije imala problema u lancima opskrbe u prvoj polovici ove godine (H1 2021), no poremećaji opskrbnog lanca pogoršali su se u trećem tromjesečju (Q3 2021), iako ne toliko da poremete rast tržišta.

Analiza tržišta upućuje da je zajednički globalni udio vodećih dobavljača ostao relativno stabilan između 2020. i prvog tromjesečja 2021. pa do 3. tromjesečja 2021. godine, naime, prvih sedam globalnih dobavljača činili su oko 80% ukupnog tržišta.

Usporavanje Huaweia

Napori američke vlade kroz onemogućavanje nabavke američke tehnologije kako bi obuzdali Huawei dali su rezultate u njegovom tržišnom udjelu, najviše na tržištima izvan Kine, no nisu skinuli tu kinesku tvrtku s liderske pozicije te je njen globalni tržišni udio skoro jednak zajedničkom udjelu Ericssona i Nokije. ZTE i Samsung imaju uzlazni tržišni trend dok Huawei, pod američkim sankcijama, postupno gubi tržišni udio od početka ove godine.

2022. donosi usporavanje rasta

Rast tržišta u trećem tromjesečju ove godine potaknuto je snažnim rastom RAN-a i širokopojasnog pristupa, što je bilo više nego dovoljno da nadoknadi slabije trendove u nabavkama optičke opreme. RAN i širokopojasni pristup i od početka godine zaslužni su za rast tržišta od početka godine prije svega zbog povećane potražnje za 5G, PON i FWA CPE opremom. Analitičari Dell’Oroa očekuje usporavanje rasta tržišta telekomunikacijske opreme s 8% u 2021. na 2% u idućoj 2022. godini.

Podijeli:

 

 

Vezane objave