Galileo je europski globalni sustav za satelitsku navigaciju (Global Satellite Navigation System GNSS), koji korisnicima pruža sve više i bolje informacije o navigaciji i vremenu.

Odnedavno je European Global Navigation Satellite System Agency (GSA http://www.gsa.europa.eu) unaprijedio svoj suatav provjere kompatibilnosti uređaja s Galileom. Novi sustav omogućuje provjeru uređaja koji su kompatibilni s Galileom na linku https://www.usegalileo.eu/HR/, provjera je moguća na svim službenim jezicima u Europskoj uniji. Na unaprjeđenje svoje web stranice UseGalileo.eu  GSA se odlučila zbog povećanog  zanimanja za usluge Galilea, kako u javnosti tako i u gospodarskim djelatnostima, te zbog stalnog dodavanja novih uređaja na tržištu koji su kompatibilni s Galileom.

Galileo pruža poboljšane informacije o navigaciji i vremenu s značajnim pozitivnim implikacijama za mnoge europske usluge i korisnike. Omogućuje korisnicima da znaju svoj točan položaj s većom preciznošću od onoga što nude drugi raspoloživi GNSS sustavi (američki GPS ili ruski GLONASS). Nova web lokacija UseGalileo.eu korisnicima omogućuje jednostavno pretraživanje i praćenje Galileovih uređaja, uključuje nekoliko novih značajki, dodana je kategorija koje obuhvata aplikacije u vremenu, internetu stvari (IoT) i segmentima aplikacije prostora. Kategorije zrakoplovstvo, hitne službe i poljoprivreda, sada uključuju niz potkategorija.

Galileo omogućuje Europi nezavisnu i pouzdaniju navigaciju za pružanje pomoći u slučaju izvanrednih usluga, Galileovim će uslugama europske ceste i željeznice biti sigurnije i učinkovitije. Usto, sustav potiče europske inovacije, doprinosi stvaranju brojnih novih proizvoda i usluga, stvara nova radna mjesta i omogućuju Europi da posjeduje veći udio od 175 milijardi eura globalnog GNSS tržišta (prema podacima GSA Market Report Issue V). Iako je neovisnost Europske unije u stvaranju navigacijskog satrlitskog sustava kroz Galileo glavni cilj program on omogućuje Europi i mjesto na globalnom GNSS tržištu koji se brzo širi.

Galileo osigurava europskim i europskim građanima neovisnost i suverenitet, niz ekoloških prednosti i nekoliko novih usluga specifičnih za program Galileo (Otvorena služba, komercijalna služba, traženje i spašavanje).

Do sada su GNSS korisnici u Europi morali ovisiti o vojnim sustavima američkom GPS ili ruskom GLONASS a s Galileom sada imaju novu, pouzdanu alternativu koja, za razliku od ostalih sustava, ostaje pod civilnom kontrolom. Galileo je dizajniran da bude kompatibilan sa svim postojećim i planiranim GNSS sustavima i interoperabilan je s GPS-om i GLONASS-om.

Navigacije preko Galilea mogu koristiti kamioni i taksi vozila, posade brodova i zrakoplova i milijuni ljudi diljem svijeta, njome se mogu služiti i komunalne službe, sigurnosne i humanitarne operacije,  hitne službe…

Od pokretanja svojih inicijalnih usluga u prosincu 2016. godine, Galileo ima sve više korisnika koji od njega dobijaju podatke o navigaciji i vremenu. Teda je samo jedna vrsta pametnih telefona imala mogućnost korištenja usluga Galilea. Sada postoji takvih

više od 60 modela. Usluge Galilea mogu koristiti i drugi uređaji, poput tableta i nosivih uređaja, uređaja u zrakoplovima, automobilima, brodovima…

Od travnja ove godine svi prodani automobili u Europskoj uniji moraju biti opremljeni chipsetovima i modulima kompatibilnim s Galileom i skojima se može vršiti usluga eCella (od 31. ožujka 2018. obvezan u svim novim vozilima u EU-u, upotrebljava se za slanje informacija o lokaciji vozila hitnim službama).

Podijeli:

Vezane objave