Tijekom četiri dana trajanja WinDays 19 konferencije, od 2. do 5. travnja, očekuje se više od dvije tisuće sudionika koji će moći poslušati više od 150 predavanja i po prvi put sudjelovati u zajedničkom programu za Business i Technology u srijedu, 3. travnja.

Konferencija WinDays19 Business se paralelno održava u pet smjerova koji će se baviti sa šest ključnih industrija: financijskim institucijama, proizvodnjom, maloprodajom, javnim sektorom i obrazovanjem te zdravstvom, koji se i ove godine organizira u suradnji s IN2 grupom pod nazivom Hospital Days 2019.

„Digitalna transformacija fundamentalno mijenja načine na koji kompanije koriste tehnologiju kako bi ostvarile rast u poslovanju i optimizirale radnu snagu“, rekla je direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko u uvodnom key note predavanju dodavši kako je krajnje vrijeme da se transformiraju svi, jer oni koji to još nisu učinili uskoro možda neće postojati.

Rješenja umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija je najveća komercijalna prilika za ekonomiju, naglasila je Skoko, te dodala kako će prema zaključcima istraživanja analitičkih kuća PWC, Economist Intelligence Unit i Ignite zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, do 2030. godine biti ostvaren rast u globalnoj stopi BDP-a do 14%, a potencijalni doprinos globalnoj ekonomiji zahvaljujući umjetnoj inteligenciji do 2030. godine iznosit će 15,7 bilijuna američkih dolara. Čak 90% izvršnih direktora diljem svijeta očekuje da će implementacija umjetne inteligencije u poslovanje pozitivno utjecati na rast njihovog poslovanja.

Direktor Newtin Techologies Adria Marko Poljak i direktor odjela prodaje partnerskih rješenja u Microsoftu CEE Multicountry Tomaž Valjavec predstavili su praktične studije slučaja implementacije umjetne inteligencije i značajnih prednosti koje donose. Newton Technologies Adria razvio je softver za pretvaranje govora u tekst koji je prilagođen i hrvatskom jeziku, a koji se već primjenjuje u zdravstvu i pravosuđu u Hrvatskoj. Tomaž Veljavec je demonstrirao korištenje umjetne inteligencije na primjeru internetske trgovine. Osim što uspješno komunicira s korisnikom, chatbot te trgovine može odabrati koji dio stranice prikazati korisniku kako bi lakše pronašao što ga zanima. Dodatna opcija je spajanje online i offline svijeta, na način da chatbot može kupcu predložiti dolazak u stvarnu trgovinu.

Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska

Hospital Days

Konferenciju Hospital Days otvorio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić  najavivši nove projekte digitalizacije u zdravstvu.

Tijekom predavanja Bolnički procesi – korištenje pametnih podataka na pametan način, direktor razvoja poslovanja u IN2 Siniša Košćina prezentirao je mogućnosti unaprjeđenja zdravstva uvođenjem različitih tehnoloških rješenja. Kao prvi primjer unaprjeđenja usluge naveo je mogućnost kojom bi se pacijentima omogućilo da medicinskim podacima pristupe putem svojih mobitela na isti način kao npr. mobilnom bankarstvu. Takvo tehničko rješenje lako bi se moglo provesti u 45 hrvatskih bolnica koje imaju informacijske sustave s pohranjenim podaci o pacijentima.

Miguel Ortiz Garcia iz španjolske tvrtke Tich Consulting održao je predavanje o primjeni inovativne cloud tehnologije u unapređivanju zdravstva. Naveo je primjere poput prebacivanja bolničkog informacijskog sustava Green Cube u Azure, koji donosi veću stabilnost, sigurnost i fleksibinost, a Lorenzo Pengo demonstrirao je korištenje umjetne inteligencije u zdravstvu. Ratko Mutavdžić iz Microsofta predstavio je Microsoft Healthcare Bot Service, platformu umjetne inteligencije za primjenu u zdravstvu. Hospital Days završio je okruglim stolom na temu digitalizacije zdravstva i što donosi.

Edukacija

U edukacijskom smjeru, profesorica biologije u OŠ Lovre pl. Matačića iz Zagreba i članica Mentorskog tima za provedbu eksperimentalnog programa Škola za život Helena Valečić u svojem predavanju govorila je o o digitalnom sazrijevanju škola i školskog sustava. Predstavilaje  istraživanje Future of Jobs Report koje je proveo Svjetski ekonomski forum, a koje navodi kako se u svega pet godina značajno promijenio popis 10 najpotrebnijih vještina – sve više se vrednuju vještine kritičkog mišljenja, kreativnost te prosuđivanja i donošenja odluka. Valečić je istaknula važnost tehnologije u edukaciji ustvrdivši kako se promjene odvijaju sve brže.

Marina Wolpoti iz Microsofta održala je prezentaciju o školskoj generaciji 2020. i njihovim perspektivama. Predstavila je i futuristički razred 2030. godine, u kojem će budući đaci i studenti željeti sami upravljati učenjem. Za njihov napredak i budućnost učenja kao iznimno važne istaknula je društvene i emocionalne vještine. Navela je kako se edukatori slažu kako je emocionalno blagostanje vrlo važno za akademski uspjeh: 67% škola u Aziji potiče razvoj emocionalne pismenosti, a 66% edukatora u Sjevernoj Americi uvodi principe emocionalne pismenosti.

Javni sektor

Direktor Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić predstavio je rad tog ureda i informiranost građanstva o digitalnom društvu i javnim digitalnim servisima – e-Građani, e-D i eOI. „Digitalizacija se u Hrvatskoj provodi po Tallinskoj deklaraciji, čime država teži, na svim razinama javne uprave: otvorenosti, učinkovitosti i uključivosti, osiguravajući cjelovite javne usluge za sve građane i poslovne subjekte koje su bezgranične, interoperabilne, personalizirane i prilagođene korisnicima“, rekao je Gršić.

U okruglom stolu na temu utjecaja digitalne transformacije na razvoj radne snage i novih vještina sudjelovali su Luka Novosel i Miroslav Smetiško iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Marko Sever i Roland Čop iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ratko Mutavdžić iz Microsofta i Davor Runje iz Zasti Ltd. održali su predavanje o primjeni umjetne inteligencije u javnoj upravi. Kao važan izazov u dizajniranju pouzdane umjetne inteligencije zahtijeva se stvaranje rješenja na principu: poštenosti, uključivosti, povjerljivosti i sigurnosti, transparentnosti, privatnosti i sigurnosti te odgovornosti.

Marina Wolpoti iz Microsofta

Fintech

S disruptivnim tehnologijma i regulatornim izazovim u financijskoj industriji, sudionike konferencije upoznala je direktorica odjela za IT savjetovanje u tvrtki Ernst&Young savjetovanje Marija Božičev. „Bankarski sektor najveću prijetnju i konkurenciju vidi u fintech tvrtkama, no tješi se time što će i one biti strože regulirane. Božičev je rekla kako regulativa smanjuje rizike, dok ih ranjivost tehnološhkih rješenja povećava. Kibernetička sigurnost se iz tog razloga sve više prepušta specijaliziranim tvrtkama, a sve manje radi interno u bankama“, rekla je Božičev.

Na panelu o načinima financiranja IT tvrtki tema je bila estonska platforma za financiranje Funderbeam, preko koje kapital znaju prikupljati i hrvatske tvrtke. Kad je u pitanju upravljanje IT tvrtkama, zaključak je kako je u Hrvatskoj zadovoljavajući broj dobrih inženjera, no business development često je slabija strana.

Predavanja o maloprodaji započela su pregledom trendova u tom području koje je prezentirao Goran Amon. Istaknuo kako je za opstanak u digitalnom dobu potrebno promijeniti način poslovanja tako da se više pozornosti posveti angažiranju klijenata, educiranju zaposlenika, optimizaciji poslovnih procesa i transformiranju proizvoda u usluge s ciljem stalnog doticaja s potrošačima.

Hrvoje Bujas, koji je kao e-poduzetnik retail iskustvo stekao kroz poznate projekte poput platforme Crno jaje čiji godišnji prihod seže i do 45 milijuna kuna, Gohome.hr tražilicu nekretnina koja obuhvaća 7 zemalja, a sada radi i na startup projektima Osiguraj.me i Me.mum.

Usporedivši Searsov prvi katalog na svijetu i prvu ecommerce web stranicu Amazona, istaknuo je da su sljedeći koraci unutar tzv. future commercea personaliziranost, dostupnost i povezanost, uz vođenost mobile i VR/AR tehnologijom. eCommerce je u stalnom porastu, a mCommerce raste čak i do 3 puta brže, tvrdi Bujas. Kupci žele brže, jednostavnije i dostupnije, a na nama je cilj dati im što traže i upoznati ih i prije nego što donesu odluku o kupnji.

Podijeli:

 

Vezane objave