Španjolska dražba spektra od 700 MHz, koja se prvi put trebala održati početkom 2020. godine, ali je odgođena zbog pandemije korona virusa, a potom je dodatno odgođena zbog sporova oko cijene i uvjeta u vezi s licencama za spektar, završena je krajem srpnja ove godine, objavio je 5G Observatory. Od licenci u tom frekvencijskom spektru država će uprihoditi više od milijardu eura .

Vodafone, Orange i Telefonica stekli su blokove od 2x10MHz spektra od 700MHz. Vodafone i Orange platit će 350 milijuna eura, dok će Telefonica ponuditi 310 milijuna eura zbog bržih obveza uvođenja. Četvrti mobilni operater po tržišnom udjelu, Masmovil, isključio se iz postupka licenciranja. Telekomi nisu željeli licitirali za bilo koji od dostupnih blokova nesparenog spektra od 5 MHz pa dražba nije dosegla cilj od 2,1 milijardu eura koji je regulator očekivao.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Sve će licence vrijediti 20 godina i produljivat će se na daljnje 20-godišnje razdoblje. Operateri su dužni aktivirati 5G usluge na 450 mjesta s populacijom većom od 50.000 do kraja lipnja 2025. godine, kao i pokrivati ​​najveće zračne luke, željezničke stanice i autoceste u Španjolskoj.

To je bila druga prodaja spektra za 5G u Španjolskoj, nakon dražbe koja je pokrivala opsege od 3,6 GHz do 3,8 GHz u 2018. Treća i posljednja aukcija 5G spektra, za frekvencijski opseg 26 GHz, bit će održana prije kraja ove godina. (foto wikimedia)

Podijeli:

 

 

Vezane objave