Europska komisija je 29. studenoga objavila prvo potpuno preispitivanje stanja tržišta roaminga iz kojeg se vidi da je ukidanje naknada za roaming u lipnju 2017. godine bilo vrlo korisno za putnike u cijelom EU-u. Mobilni je podatkovni promet na putovanjima u EU-u udeseterostručen u usporedbi s godinom prije uvođenja pristupa „u roamingu kao kod kuće”.

Upotreba podataka u roamingu unutar EU-a i Europskog gospodarskog prostora (EGP) dosegla je vrhunac u razdoblju godišnjih odmora u ljeto 2018. (treće tromjesečje) s 12 puta većim korištenjem mobilnih podataka u inozemstvu u usporedbi s razdobljem prije ukidanja svih maloprodajnih troškova roaminga. Tijekom tog razdoblja količina telefonskih poziva u roamingu bila je gotovo trostruko veća.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

„Rezultati preispitivanja još jednom pokazuju uspjeh ukidanja naknada za roaming.  Europljani uvelike koriste pogodnosti slobodne upotrebe mobilnih uređaja tijekom putovanja. Istovremeno možemo jasno vidjeti i da tržište roaminga u EU-u i dalje dobro funkcionira. Postojao je strah od porasta domaćih cijena zbog ukidanja naknada za roaming, no dogodilo se suprotno, domaće cijene za mobilne usluge snižene su u cijelom EU-u; rekla je Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel.

vremenski slijed prilagođavanja tržišta prema ukidanju roaminga

Upotreba podataka u roamingu unutar EU-a i Europskog gospodarskog prostora (EGP) dosegla je vrhunac u razdoblju godišnjih odmora u ljeto 2018. (treće tromjesečje) s 12 puta većim korištenjem mobilnih podataka u inozemstvu u usporedbi s razdobljem prije ukidanja svih maloprodajnih troškova roaminga. Tijekom tog razdoblja količina telefonskih poziva u roamingu bila je gotovo trostruko veća.

Na veleprodajnoj razini, jako sniženje maksimalnih cijena pridonijelo je daljnjem padu veleprodajnih cijena roaminga, a to ipak gotovo svim pružateljima usluga roaminga omogućuje da održivo posluju i uz ukinute naknade.

nagli rast podatkovnog prometa nakon ukidanja roaminga

U izvješću se zaključuje da se dinamika tržišnog natjecanja na tržištu roaminga vjerojatno neće promijeniti u bliskoj budućnosti, što znači da je postojeća regulacija maloprodaje i veleprodaje još uvijek potrebna. Postojeći propisi o roamingu trebali bi se i dalje primjenjivati u narednim godinama kako bi građani imali koristi od roaminga unutar EU-a bez dodatnih troškova.

smanjenje cijene roaminga u Europskoj uniji
Podijeli:

 

 

Vezane objave